Hirdetés

Hirdetés

Pedagógus-béremelés: a pártok semmire sem jutottak

mti

2023.05.24. 17:08

Pedagógus-béremelés: a pártok semmire sem jutottak
(Fotó: illusztráció, mti)

Egymást okolja a kormánypárt és az ellenzék.

Hirdetés

Elfogadhatatlannak tartják és ezért elutasítják ellenzéki pártok a kormánynak a pedagógusstátusz-törvénnyel kapcsolatos javaslattervezetét - közölték a Belügyminisztériumban tartott szerda délelőtti egyeztetés után az azon részt vevő hat párt képviselői.

Az MSZP nevében nyilatkozó Kunhalmi Ágnes társelnök elmondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az európai uniós forrásoktól teszi függővé a pedagógusok bérének emelését. Szerintük a béremeléshez szükséges források biztosítása nemzeti hatáskör, ezért azt a költségvetésből kell biztosítani.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint a státusztörvény-javaslat elfogadhatatlan, így azt vissza kell vonni, a pedagógusok béremelését azonnal végre kell hajtani, és ugyanígy teljesíteni kell a tanárok és a diákok jogos követeléseit. "Az oktatás javításának alapja nem lehet egy bosszútörvény" - tette hozzá.

A DK-s Barkóczi Balázs szerint a tervezet ellen tiltakozók eddig csak diktátumokat, megfélemlítést, könnygázt kaptak. Ha elfogadják ezt a törvényt, az az oktatás "teljes szétveréséhez" fog vezetni - fűzte hozzá.

Gelencsér Ferenc Momentum-elnök szerint az egyeztetésen Pintér Sándor belügyminiszter nem ígérte meg, hogy nem fújják le többé könnygázzal a jövőjükért tüntető diákokat. A miniszter "semmilyen nyitottságot nem mutatott arra, hogy visszavonja a tanárokat sújtó bosszútörvényt" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Kanász-Nagy Máté LMP-frakcióvezető-helyettes szerint azonnali béremelésre van szükség a közoktatásban, emellett szabadságot és autonómiát is kell biztosítani az ágazatnak. 

Fidesz: ma is csak balhézni jöttek

A szerdai belügyminisztériumi találkozón ismét egyértelművé vált, hogy a baloldal valójában csak balhét akar és akadályozni akarja a pedagógusok béremelését - kommentálta a Fidesz a baloldali pártok sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ma is csak balhézni jöttek, nem egyeztetni. A baloldal emberei az ülésen is bekiabálásokkal provokáltak, és már az elején kijelentették, hogy "nem egyeztetni jöttünk".

A Fidesz felháborítónak tartja, hogy a baloldal brüsszeli politikusai havi 5-6 millióért azért dolgoznak, hogy a magyar pedagógusok ne kereshessenek 800 ezer forintot.

A pedagógusok már rég megkaphatták volna a fizetésemelésüket, ha a baloldal nem áskálódna a saját hazája ellen és Magyarország már hozzá juthatott volna a neki járó uniós forrásokhoz. A kormánypártok teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a pedagógusok bérét jelentősen emelni kell, az új pedagóguséletpálya-törvény tervezete éppen ezt alapozza meg - zárta állásfoglalását a kormánypárt.

pedagógusbéremeléstüntetés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés