Hirdetés

Tiszabercel szülöttére emlékeztek Bakonszegen

hbmo.hu

2021.09.30. 09:14

Tiszabercel szülöttére emlékeztek Bakonszegen
Az emlékházban Beszédes kontrasztok címmel egy új kiállítás is megtekinthető

Megkoszorúzták a költő szobrát a felújított emlékház udvarán.

Hirdetés

Hirdetés

Bessenyei György halálának 210. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak szeptember 29-én Bakonszegen, az emlékházban. Gara Péter, Bakonszeg polgármestere elmondta, Bessenyei György személyében egy testőrre, egy alkotó emberre, egy filozófusra emlékezünk. Hozzátette, hogy 2016-ban Berettyóújfalu, Zsáka, Bakonszeg konzorcium „Nyeregre fel! Múltidéző túra a Berettyó mentén” címmel közös projektet indított a megyei önkormányzat koordinálásával.

Ennek részeként újult meg a bakonszegi Bessenyei Emlékház, ahol Beszédes kontrasztok címmel egy új kiállítás is megtekinthető. 

Vitányi István országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, egy település önbecsülésének záloga az emlékezet életben tartása; Bakonszeg pedig méltóképpen ápolja Bessenyei emlékét, hiszen Bessenyei is mindent megtett azért, hogy a magyar nyelv minél elterjedtebb legyen. Emlékeztett rá, hogy Bessenyei - Mária Terézia magyar testőr gárdájának tagjaként - falta a felvilágosodás íróinak műveit, később pedig a tanultakat itthon próbálta hasznosítani. Élete utolsó csaknem húsz évét Bakonszegen töltötte, itt keletkeztek művei, röpiratai is. 

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke felidézte, hogy akkoriban, a forrongó világban a magyar nyelv rendkívüli veszélyben volt. Bessenyei észrevette ezt, és a nyelv révén próbálta úgy megújítani nemzetét a felvilágosodás korában, mely által egy komoly szellemi áramlatot készített elő. Bulcsu László szerint munkásságával nemcsak Bihar és a magyar nemzet, hanem a világ lett gazdagabb, hiszen filozófiája ma is értékalapú. Hozzátette, Biharban Bessenyei emlékére alapozva építjük fel a jövőt, melynek fontos pillére az ő munkássága.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Bessenyei György már megjelenésével is méltóságot és műveltséget sugárzott. Hiszen a méltóság a jellemnek és a szellemnek a műveltsége, Bessenyei pedig ebben alkotott nagyot. Példaképként jár előttünk és mutat utat a következő nemzedékeknek is. Felismerte, hogy megmaradásunk záloga a nyelvünk megismertetése, kultúránk továbbörökítése, éppen ezért a szabolcs megyei értéktárban is szerepel Bessenyei munkássága. 

A beszédek után a résztvevők megkoszorúzták Bessenyei György szobrát, megtekintették a tárlatot, majd a művelődési házban a Bessenyei hagyaték megóvásáról, valamint annak továbbadásáról szóló együttműködési nyilatkozatokat írtak alá. 

Galéria

BakonszegVitányi IstvánHajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Bulcsu László

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés