Hirdetés

Hirdetés

A magyar slágergyáros, Demjén Ferenc 75 éves

2021.12.21. 10:05

A magyar slágergyáros, Demjén Ferenc 75 éves
Demjén Ferenc és felesége, Rebecca

Magyarország egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb könnyűzenei szövegírója és előadója.

Hirdetés

Demjén Ferenc Kossuth-díjas magyar énekes, dalszövegíró és basszusgitáros december 21-én, kedden ünnepli a 75. születésnapját. 1946. december 21-én született Diósgyőrben. Édesapja a Diósgyőri Vasgyár mérnöke volt, majd politikai okok miatt elbocsátották állásából, és a család Budapestre költözött 1951-ben. Édesapja minisztériumi állást kapott. Édesanyja eredetileg énekesnői pályára készült, ám akkoriban azt nem tartották erkölcsösnek. Édesapja dalárdákban énekelt, hangja erős és érces volt, Ferenc tőle örökölte hangerejét.

Demjén Ferenc a hatvanas évektől számos zenekarban (Tűzkerék, Bergendy, V'Moto-Rock) játszott, majd a rendszerváltás után kezdett szólókarrierbe. A legnagyobb és a legtöbb magyar sláger az ő nevéhez kötődik. Magyarország egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb könnyűzenei szövegírója és előadója.

Rózsi és a politika

2006 márciusában a Heti Válaszban az újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy becenevének története egészen a vészkorszakig nyúlik vissza, ugyanis akkoriban a nyilasok a „rózsi” szót használták a „rohadt zsidó” rövidítéseként. Később az általános iskolás zsidó osztálytársai nevezték el így, mivel elmondása szerint neki volt közöttük a legnagyobb orra. Politikai nézeteit sohasem titkolta, jobboldali beállítottsága közismert. Rendszeresen részt vesz a Fidesz tömegrendezvényein. Ő írta a Fidesz kampánydalát is, a Föld könnyeit, ami Demjén 60 című albumán is megjelent.

Háromszor kötött házasságot, de gyermeke nem született. Harmadik feleségével, Rebeccával egy New York-i rock-kocsmában ismerkedett meg, 1989-ben házasodtak össze. Budapesten és Dióspusztán élnek.

zeneDemjén Ferencrockzene

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés