Hirdetés

Kilencvenöt éves a Nemzet Színésze

Wikipédia

2022.05.16. 13:41

Kilencvenöt éves a Nemzet Színésze
Máthé Erzsi (Fotó: Fortepan)

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Hirdetés

Hirdetés

Születésnapját ünnepli Máthé Erzsi (született: Mertz Erzsi; Budafok, 1927. május 16. –, szülei Mertz Antal és Heckmann Anna), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de nem vették fel. 1945–1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának volt a hallgatója, ahol olyanok voltak a mesterei mint Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda.

1948–49-ben a Vígszínház tagja, 1949–1952 között a Pécsi Nemzeti Színház színésze volt. 1952–1983 között a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja. 1983-tól a Katona József Színházban játszik, alapító tag. 2012-ben lépett utoljára színpadra. 2003-ban díjat alapított, amelyet az évadzáró társulati ülésen adnak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó társulati tagnak.

2002. augusztus 26-án hozta létre a Máthé Erzsi Alapítvány a Koraszülöttekért, melynek célja a kora- és újszülöttek intézményen belüli és otthoni ellátásának támogatása. 2006-ban még egy alapítványt alapított, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.

2000-ben elnyerte a Nemzet Színésze címet.

A színészettől csak 84 évesen vonult vissza. Elmondása szerint a színház volt a családja, amelyhez a végsőkig ragaszkodott.

Első férje (1949-től) Szendrő József színész volt, 1957-től külön éltek. Első házasságából született gyermeke csupán egy évet élt. 1965 óta férje Kéri László, mérnök volt, aki Casablancán (Marokkó) kapott állást, ahova követte. Egy évig élt kint, míg férje hét évet töltött az afrikai országban.

Számos színházi szerepe mellett láthattuk a filmvásznon is, játszott az 1971-ben bemutatott Szindbád című filmben, A szeleburdi családnak, Az ember tragédiájában, sorolhatnánk játékfilmekben és rádiójátékokban alakított szerepeit.

születésnap

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés