Hirdetés

Felcsúton másfél milliárdot költöttek fizetésekre

Szabolcsihír

2018.06.21. 18:16

Felcsúton másfél milliárdot költöttek fizetésekre
Annak is szurkolni kellene, hogy a klubok képeske legyenek piaci lábakra állni (Fotó: DVSC / Facebook)

A két szomszédos piros-fehér klubnál teljesen elszállhatott az árbevétel és a kifizetések aránya.

Hirdetés

Míg a Puskás Akadémia futballistáinak úgynevezett játékosjogból származó értéke 952 millió forinttal nőtt tavaly, addig a DVSC esetében csak 49, az NB1-től kiesett Balmazújvárosnál 34 millió forint volt ez a mutató. A felcsútiak ezzel vezetik a játékosigazolásokra fordított 2017-es összeget a G7 cikke szerint. Az 1800 lelkes község klubja e téren másfélszer annyit költött, mint a Ferencváros (654 millió forint) és a kétszeresét a bajnok Fehérvárénak (475 millió forint). Az éppen bennmaradó Diósgyőr 143 millió forinttal töbszörösen leköröztek a Lokit.

A piac egyre kevesebbre taksálja a hazai futballt

A nemzetközi futballban is irányadó német Transfermakt alapján, a múlt év végén az FTC keretének piaci értéke a maga 4,73 milliárd forintjával verte a Vidit (4,06 milliárd forint) és a Puskást (2,97 milliárd forint). A zöld-fehérek hátát a debreceniek (2,07 milliárd forint), a diósgyőriek (1,91 milliárd forint) és a balmazújvárosiak (1,53) messziről nézhették.

A klubokat működtető cégek vállalati könyvei szerint a személyi jellegű kiadások árbevételhez viszonyított aránya a Debrecen és a Diósgyőr esetében dermesztő (135, illetve 163 százalék). Előbbinél 974, utóbbinál 1,26 milliárd forintot fordítottak kifizetésekre 2017-ben – derül ki a gazdasági-pénzügyi internetes lap által közölt számsorokból.

E téren messze a Balmazújváros volt a legszerényebb: papíron 383 milliót fizettek a célra, az árbevételük 83,9 százalékát. Ami persze szintén nem kevés. A Puskás persze bőven veri az előbbi hármat, hiszen 1,51 milliárd forint ment erre, míg a Fehérvárnál 2,68 milliárdot költöttek. 

A legnagyobb baj, hogy az állam által a sportágba csurgatott milliárdok ellenére a hazai élvonalban szereplő labdarúgók piaci értéke összességében 10 százalékot meghaladó mértékben romlott 2016-hoz képest. Márpedig a klubok hosszabb távon így még nehezebb helyzetbe kerülnek – hacsak az adófizetők pénzéből újra és újra ki nem stafírozzák őket.

RaL

dvscDiósgyőrBalmazújvárosMagyar labdarúgás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés