Hatvanéves Lothar Matthäus

2021.03.21. 12:48

Hatvanéves Lothar Matthäus
Lothar és a jelenlegi, egyben ötödik felesége, az orosz Anastasia Klimko (Fotó: N-TV)

Magyar kapitányként is sok kritika érte.

Hirdetés

Hirdetés

Hatvanesztendős lett Lothar Matthäus, aki 2003 és 2006 között irányította a magyar válogatottat. A Budapesten élő legenda játékosként a BL-címen kívül mindent megnyert. Már 1980-ban Európa-bajnok volt. Tíz év múlva csapatkapitányként vezette győzelemre  az1990-es olaszországi világbajnokságon a Nationalelfet. A Bayern Münchennel hétszeres német bajnok, az Interrel olasz bajnok. 1990-ben megkapta az Aranylabdát is, 1991-ben az év legjobb labdarúgója volt a FIFA-nál.

Edzőként már korántsem volt ennyire sikeres. Ausztriában, Szerbiában, Brazíliában és Izraelben próbálkozott klubcsapatoknál, de egyiknél sem maradt egy évnél tovább. A magyar nemzeti együttes után a bolgárt is irányította 2010 szeptemberétől egy esztendőn át. Utána már már nem ült kispadon, leginkább televíziós szakértőként kamatoztatja a tudását.

Magyar kapitányként is sok kritika érte, mert ígéretével szemben a csapat nem jutott ki a 2006-os németországi vb-re, de még így is jobban szerepelt a csapat mint a korábbi selejtezősorozatban. Sikeresen működött közre néhány nagy csapat elleni barátságos meccs megszervezésében, illetve ezeken a válogatott elért kiugró eredményeket is. Sok magyar játékosnak segített külföldre szerződni. Ezzel kapcsolatban viszont sokan kritizálták, hogy elsősorban a vele szoros gazdasági kapcsolatban álló menedzserek játékosait juttatta a válogatottban lehetőséghez, játéktudásuktól függetlenül. Erre utal, hogy soha nem látott számú fiatal kapott játéklehetőséget a válogatott meccseken, azonban az általa felfedezett több játékos a későbbiekben alapemberré vált a következő válogatottakban, illetve ért el sikereket külföldön. 

Matthäusnak négy gyermeke van: két lánya az első házasságából (1981–1992). A második házasságából (1994–1999) egy fiú született. Jelenlegi, egyben ötödik felesége az orosz Anastasia Klimko, aki 2014 áprilisában hozta világra fiukat, Milánt.

labdarúgásszületésnap

Hirdetés

Szóljon hozzá!