Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyar élvonal: jön a VAR

| 2021. 06. 26. | 20:09:00
A rendszer bevezetésével az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnik.
Magyar élvonal: jön a VAR
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Június 27-én véget ér a magyar játékvezetők képzése, ezzel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által előírt minden követelménynek megfelel a magyar szövetség (MLSZ), így július végén, az OTP Bank Liga következő idényének rajtján elkezdődhet a videobíró-rendszer (VAR) alkalmazása.

Zelei János, a videobíró projekt vezetője június 26-án elmondta: az MLSZ 2019 augusztusában kezdte el a programot, és eredetileg már a 2020/21-es idényben szerette volna alkalmazni a technológiát, a koronavírus-járvány miatt azonban a rendszer bevezetése egy évet csúszott. A projekt négy fő elemből állt. Egyrészt az NB I-ben szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá kellett tenni a VAR fogadására, ki kellett választani a FIFA által akkreditált cégek közül azt, amely biztosítja a rendszer technikai hátterét, tovább kiképezni a játékvezetőket, illetve módosítani az MLSZ vonatkozó szabályzatait.

Zelei az MTI kérdésére elmondta, hogy a VAR-buszokban hárman ülnek majd, a videobíró, a videobíró-asszisztens, valamint a visszajátszás-kezelő operátor.

A videobíró kizárólag abban az esetben javasolhat felülvizsgálatot a mérkőzés játékvezetőjének, ha a rendelkezésére álló kameraképek számára nyilvánvaló és egyértelmű hibát mutatnak.

Ezt a játékvezetői kommunikációs rendszeren keresztül jelzi a bírónak, aki a felülvizsgálat során részére bemutatott képanyag alapján jóváhagyja, vagy megváltoztatja az eredeti döntését. A VAR-rendszer bevezetésével párhuzamosan az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnik az NB I-ben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés