Hirdetés

Hirdetés

Varnus Xavér Debrecenben koncertezik

civishir.hu

2017.05.05. 11:38

Varnus Xavér Debrecenben koncertezik

A virtuóz visszatér.

Hirdetés

Abban a világban, amelyet túl sokáig uraltak beszűkült képzeletű, szerény tehetségű és rossz technikájú orgonisták, a 22 esztendős Varnus Xaver, ki tehetségnek, virtuozitásnak és képzelőerőnek egyaránt bővében van, gyorsan rajongókra lel majd.

E sorok a híres zenekritikus, Arthur Kaptainis tollából jelentek meg a Montreal Gazette hasábjain, 1986. augusztus 21-én. Húsz esztendővel később pedig így írt Fáy Miklós, a Népszabadság és a Csillag születik kritikusa:

Xaver tud beszélni az emberek nyelvén, elérte, hogy koncertjeire ezrek legyenek kíváncsiak, ha van valaki, aki vonzóvá tudja tenni a klasszikus muzsikát, akkor ő az. Orgonálni tud, művelt is, minden szempontból modern figura, aki személyével tudja bizonyítani, hogy Bachot nem csak az Élet vesztesei hallgatnak, akik mindenről lecsúsztak, és cserébe valami titkos körben bizonygatják maguknak és egymásnak, hogy azért ez az igazi, nem pedig a csalóka látszat.

 A világhírű virtuóz visszatér Debrecenbe

Június 10-én nagyszabású hangversenyt ad a Szabadság-telepi Református Templom új koncertorgonáján, amelyen világelsőként felhangzik majd Bach Máté-passiójának és Ravel Bolerójának két orgonára írott változata, amelyekben az ifjú csodaorgonista, Barnkopf Balázs játszik majd együtt a mesterrel. E különleges alkalomra egy nagy, amerikai koncertorgona is érkezik majd. Sűrű volt Xaver elmúlt 15 éve. 2004-ben négyezer ember és a királyi család előtt koncertezett a Canterbury-i székesegyházban, 10 esztendeje pedig a Művészetek Palotája orgonáját avatta fel. 2010-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át, 2013-ban pedig teltházas, ünnepi koncertjeivel ő nyitotta meg a Berlini Nyári Fesztivált a Berlini Dómban, majd a Toledói Nemzetközi Orgonafesztivált, októberben. 2014-ben őt kérte fel Fischer Iván a 30 éves Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonjának nyitókoncertjére. De azt a bizonyos nagybetűs Koncertet, amelynél nagyobb tisztesség nem érhet muzsikust e földi létben, 2014 augusztusa tartogatta számára:

50. születésnapja alkalmából a nagy Bach sírja fölött adott teltházas hangversenyt a lipcsei Tamás-templomban.

Varnus Xaver 27 országban több mint háromezer hangversenyt adott életében. Övé a zenetörténet egyetlen négyszeres platina orgonalemeze, amelyet a SONY a Művészetek Palotájának nagyorgonáján rögzített, YouTube felvételét pedig 5 millióan nézték meg. Arról, hogy gyermekkora óta miért ragaszkodik annyira Bach zenéjéhez, Xaver ezt mondta: “Volt a barokk zene, volt Bach, és a kettőnek szinte semmi köze nem volt egymáshoz. Tapintatosan hallgatunk róla, hogy a néhány nagy – Handel, Vivaldi, Telemann – mögött az elviselhetetlenül középszerű siserehada tenyészett a barokk korban. Minden nyeszlett fantáziájú városi zeneigazgatócska elemi kötelességének érezte, hogy fércművein keresztül saját, személyes unalmát kiterjessze az emberiség rá eső szeletére. S ekkor, valamely megmagyarázhatatlan természeti jelenségként egyszer csak színre lép Bach, az egykori pozsonyi molnár, Veit Bach dédunokája, aki, mint egy bűvös prizma, magába tükrözte az európai zene őt megelőző ezer esztendejének eszenciáját, és előrevetítette azt, örökre meghatározva a zene fejlődését. Isten hangja volt ő, nem vitás: Jézus és Shakespeare mellett az egyetlen szóvivő az egész emberi történelmében, aki soha nem hazudott. Igaz, akinek a hangját közvetítette, az sem.”

Varnus Xavér koncertje a Szabadság-telepi Református Templomban
Debrecen, Komáromi Csipkés György tér 5.
JÚNIUS 10. (SZOMBAT) 19 ÓRA

KEDVEZMÉNYES JEGYEK A KUPONLAP.HU-N

Jegyek (3900 Ft) a Jegy.hu oldalon, Debrecenben a Nagytemplom mögötti Karakter 1517 Könyvesboltban, valamint az InterTicket országos jegyirodai hálózatában kaphatók.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Hat év alatti gyermekek a koncertet még kísérővel sem látogathatják!

Kuponlap

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés