Hirdetés

Hirdetés

Keverje meg a kölnijét a Sóstói Múzeumfaluban!

Szabolcsihír

2018.03.21. 11:48

Keverje meg a kölnijét a Sóstói Múzeumfaluban!
Kicsit havas hangulatú lesz idén a húsvét (illusztráció: pixabay.com)

A belvárosban díszíthet tojásfát is.

Hirdetés

Ha húsvét, akkor tojásfestés a Sóstói Múzeumfaluban. Nem leszez másként idén sem, hiszem már március 29-én megkezdődnek itt az ünnepi előkészületek.

Berzseljen tojást!

Húsvét egyik legfontosabb szimbóluma a tojás, amelyet Beregben Nagypénteken, más tájegységeken Nagyszombaton kezdtek el festeni. A skanzenben már március 29-én megkezdődik a hínzés, hogy minél több gyerek és felnőtt bekapcsolódhasson a hagyományápolásba. A hölgyek berzselt, karcolt, írókázott és aranyporos tojásokat készíthetnek. Az urak viszont április 2-án maguk keverhetik a locsolkodáshoz nélkülözhetetlen kölnivizet.

Húsvét hétfőn színes programmal várják az érdeklődőket: délelőtt Kovácsné Botrágyi Mónika kiállítása nyílik "Lélekmesék" címmel, fellép a Nyírség Táncegyüttes, ünnepi asztalt terítenek a különböző felekezetek húsvéti szokásai alapján, lehet kóstolni is, sütnek pipiskét. Korhű ruhákba öltözött interpretátorok mesélnek húsvét szokásokról,  délután pedig református istentiszteletet tartanak a falu központjában álló templomban. A gyerekeket kézműves foglalkozásokra, bábszínházba is várják.

A belvárosban is!

Aki viszont valami okból nem tud eljutni Sóstóra, kicsit se búsuljon, mert március 27-29-ig naponta 14-17 óráig húsvéti készülődés lesz a nyíregyházi Kossuth téren. Lehet tojásfát díszíteni, nyuszit simogatni, várják a gyerekeket kézműves foglalkozásokra. Az alkalmi, "húsvéti kispiac" színpadán meglepetésvendégek lépnek fel. Gyermekcsoportok jelentkezését a 20/396-49-49-es számra várják.

NyíregyházahúsvétSóstói Múzeumfalu

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés