Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy férfi volt a leggyorsabb a női mezőnyben

| 2016. 08. 21. | 15:00:00
Vagy férfias nő.
Egy férfi volt a leggyorsabb a női mezőnyben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Caster Semenya egyéni legjobbját futotta a riói döntőben és 1:55,28 perces eredménnyel ért célba női 800 méteren. A dél-afrikai futónő 2012-es londoni ezüstérmét követően magabiztos futással ért fel Rióban a csúcsra.

Semenya interszexuális,

azaz az olyan ember, aki kromoszómáit, elsődleges nemi szerveit és/vagy másodlagos nemi szerveit tekintve nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Az interszexuális egyénnek lehetnek férfi és női biológiai jellemzői is egyszerre (Wikipédia)

Semenya azért indul a nők között, mert nőnek tartja magát. Szervezetében azonban háromszor annyi a férfihormon, mint egy átlagos nőében, s ezzel sokak szerint jókora előnyben van a riválisaihoz képest.

Semenya korábban kénytelen volt a tesztoszteronszintjét csökkentő gyógyszert szedni, mm a nemzetközi Sportdöntőbíróság 2015-ben úgy foglalt állást, hogy mivel nem bizonyított minden kétséget kizáróan, hogy a magas tesztoszteronszint előnyhöz juttatja a női sportolókat, ezért felfüggeszti a maximális tesztoszteronszintet meghatározó passzust, mégpedig két évre, vagyis a riói olimpia idejére is.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés