Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Győzelmet győzelemre halmoz, szerinte jobb most, mint fénykorában

| 2017. 06. 07. | 17:43:00
Nyíregyházi 21
Győzelmet győzelemre halmoz, szerinte jobb most, mint fénykorában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szokol Diannáról azt tartják, még mindig nagyon gyors. Sikert sikerre halmoz, a szenior versenyekről rendre csillogó érmekkel tér haza, legtöbbször a dobogó legfelső fokán áll. Tehetséges úszó volt már gyermek és serdülőként, aztán elvégezte a fogorvosi egyetemet, szült egy gyönyörű kislányt, néhány éve pedig ismét visszatért az uszodába. És milyen jól tette!

1. Úszni vagy olvasni tudtál hamarabb?

Úszni.

2. Ki fedezett fel?

Dallos Gyöngyike néni tanított meg úszni 4 évesen, de nem ment csak másodjára. Utána már jobban ment az úszás, és úgy kerültem Szűcs Csabához

3. Kora hajnali kelés, sokszor még sötétben, hóban, fagyban is indulás edzésre, a sóstói uszodába, aztán iskola, ismét edzés, este tanulás. Az úszók élete nagyon fárasztó. Sosem fordult meg a fejedben, hogy elég, feladod?

De. Gimiben, 16 évesen fordult meg először a fejemben, hogy abbahagyom a továbbtanulás miatt. Orvosira készültem, nagyon szerettem volna bekerülni az egyetemre, végül 17 évesen abba is hagytam a versenyszerű úszást.

4. A versenysport családi háttér nélkül nem megy. Gondolom, az egész család életét befolyásolta a napi edzés, hogy hétről hétre versenyekre jártál. Ki hordott edzésekre, ki volt az, aki, ha kellett, átlendített a holtponton?

Gyerekként apa vitt edzésre, most magam járok. Most pedig már a férjem, Tumpek András pedagógus, iskolaigazgató segít azzal, hogy amíg én edzésen v agy versenyen vagyok, gondoskodik a kislányunkról.

 5. Pályafutásodnak melyik időszakát tartod a legsikeresebbnek?

A mostanit. Sóstón 1997-ben alakult meg a Nyírsenior 97 Sport Egyesület, majd 2004-ben kezdtünk komolyan foglakozni az úszással Varga Sándor irányításával. Sajgó László készített fel két éve a kazanyi versenyre, majd egy 18 éves úszó, Chrenkó Máté edzett, aki most újpesten edzősködik, miközben egyetemre jár.

6. Ahogy korábban aktív sportolóként, most szenior úszóként sikert sikerre halmozol. Mennyit edzel, hogy formában maradj?

Heti 6 nap kb. 3 óra edzés. Nem könnyű, kitartás kell hozzá, de azért sokat segít, hogy a jövő bajnokaival együtt úszom Sóstón. Egy edzésen 6-7 kilométert úszom.

7. Több számban is megnyerted a magyar bajnokságot és megdöntötted az országos csúcsokat, majd Londonban bizonyítottál május végén: a Senior Európa-bajnokságon elsőként értél célba a 800 méteres gyorsúszásban. Nagyon győztél: 9:45:30-as eredményeddel 23 másodperccel előzted meg a második brit, és majdnem egy perccel a harmadik holland úszót. Számítottál arra, hogy ilyen különbséggel értek célba?

Abban nagyon bíztam, hogy nyerek, mert ők az előttem lévő futamban már úsztak és ismertem az eddigi eredményeiket, s azt is, hogy ennyit mint ők, én edzésen úsztam.

8. Lesz-e úszóversenyző a gyereked? Őt mennyi idős korában tanítottad meg úszni? Mit szól anyukája sikereihez?

Anna ovis, 6,5 éves eddig balettozott, most fog kezdeni úszni. Majd eldönti, hogy mennyire fogja komolyan venni az úszást. Még csak annyit lát, hogy a versenyeken érmeket és serlegeket kapok, amelyeket persze magánál tart.

9. Fogorvos vagy. A betegeid, pácienseid figyelemmel kísérik sportoló pályafutásodat?

 Igen, és mindig gratulálnak egy-egy verseny után.

10. Felsorolnád az edzőidet, akik mostanáig segítették a pályafutásodat?

Az első edzőm, mint korábban már említettem, Szűcs Csaba volt, őt követte Varga Sándor,. Sajgó László, majd Chrenkó Máté, a mostani pedig Gyula Sándor.

11. Mi a tipped, tíz nyíregyháziból hány ismer meg az utcán?

 Nem tudom, talán 7.

12. Melyik érmedre vagy a legbüszkébb?

 A tavalyi két EB aranyra. Eddig egyébként öt EB aranyat nyertem.

13. Ki a példaképed?

Mark Spitz ő is fogorvos, többszörös olimpiai bajnok, amerikai úszó. Számos rekordot megdöntött, de akkor ért a csúcsra, amikor a 1972-es Müncheni Nyári Olimpián hét aranyat nyert. Egyébként magyar származású, dédszülei 1900-ban vándoroltak ki Amerikába.

14. Ha utazás, akkor északra, délre, keletre, vagy nyugatra?

 Ebben a sorrendben pont jó.

15. Mi a legjobb Nyíregyházában?

A sóstói strand és az uszoda

16. Mi a legrosszabb? 

Némely busz menetrendje.

17. Bicikli, motor vagy autó?

 Kevés időm van, ezért autóval járok.

18. Szerinted ki a legjobb arc Nyíregyházán?

Ki más, mint polgármester úr.

19. Töltött káposzta vagy mákos nudli?

Töltött káposzta. Húsevő vagyok, kedvencem a szűzpecsenye és a rántott csirkemáj. 

20. Sör, bor vagy pálinka?

 Rozé.

21. Már a budapesti vizes VB-t követő senior VB-re készülsz. Milyen számokban indulsz? Milyen célokat tűztél erre a versenyre?

Több számban is indulok: 3 km nyíltvízen a Balatonban, 800, 400 és 200 méter gyorson, illetve 400 vegyesben. Legalább egy aranyérem a célom, de a többi számban is dobogós helyen szeretnék végezni.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés