Hirdetés

Hahó, Nyíregyháza! Megértük, átadták, siklás!

| 2018. 03. 02. | 15:47:00
Nyitva a jégpálya.
Hahó, Nyíregyháza! Megértük, átadták, siklás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiböjtöltük, ezt is megértük – így kezdte Dankó László sportriporter, a műjégpálya avató ünnepség szpíkere. Merthogy 40 éves álom vált valóra pénteken Nyíregyházán: a Bujtoson átadták a műjégpályát. Nem kisebb világklasszis futotta rajta az első kűrt, mint Tóth Ivett, műkorcsolyázó, akit a Time Magazin összeállításában a nyolc közé választotta, amikor azokat az embereket, versenyzőket vette számba, akiket imádott az internet a téli olimpia alatt vagy éppen utána.

Az avatáson részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Orendi Mihály, a MOB alelnöke, valamint Szabó Lajosné, a Szabolcsi Jégsport Egyesület elnöke, a jégpálya megálmodója.

És persze sok-sok fiatal: a Szabolcsi Sólymok, akiknek mostantól edzésre nem kell Debrecenbe járniuk, valamint a debreceni Jégkarc Egyesület, melynek fellépői együtt örültek a nyíregyháziakkal.

Kovács Ferenc történelmi pillanatnak nevezte a jégpálya avatását, olyan eseményhez hasonlította, amelyre nagyon vágytunk már, aztán el sem akarjuk hinni, amikor megvalósul. Közel 40 éves terv volt ez, de valamiért mindig elmaradt.

Felidézte, amikor a jégsport egyesület 2016-ban letette a tervet, köszönetet mondott a cégeknek a tao-támogatásért, Szabó Tündének, aki abban segített, hogy a kormány átvállalta az önerőt.

[Beillesztett cikk: Gigaberuházásokkal egy újabb térképre írja fel magát Nyíregyháza]

Kósa Lajos úgy fogalmazott: „én most nagyon örülök, alig vártam már hogy végre Nyíregyházán is legyen pálya, hogy ne csak fociban, hanem jégkorongban is megmérkőzzünk egymással. Reszkess, Nyíregyháza, jövünk!” Majd hozzátette: végre egyszer szeretne egy Nyíregyháza-Debrecen önkormányzati jégkorongmérkőzést is, úgyhogy át is nyújtotta Kovács Ferencnek azt a mezt, amelyet majd az összecsapáson viselhet.

Nyíregyháziak a téli olimpiai arany mögött

Természetesen nem hagyta ki a világraszóló siker felelevenítését sem, amelyet a gyorskorcsolya váltónk szerzett, az első téli olimpiai aranyérmet. Az óriási háttérmunkában két nyíregyházinak is kiemelkedő szerepe volt: Szabó Tünde, aki a MOKSZ összes kérését támogatta, mire ők ígérték: „nem bánod meg, Tünde, arannyal térünk haza.” A másik pedig Orendi Mihály, a NOB alelnöke, a MOKSZ ügyvezető igazgatója, akiből nincs egy tucat a világon. Ugyanis alig tucatnyi edző mondhatja el magáról, hogy a téli és nyári olimpiai játékokon is érmet szereztek sportolói.

Sport, egészség

Szabó Tünde úgy fogalmazott: „régóta vártunk már erre a pillanatra, nagyon jó úton haladunk. Amikor azt a célt tűztük magunk elé, hogy minden gyermek sportoljon, ahhoz szükségesek sportlétesítmények, ha pedig vannak, akkor majd hozunk ide sporteseményeket.” Az államtitkár emlékeztetett arra: fontos cél volt, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni, most már el lehet mondani, hogy minden gyermek tanuljon meg korcsolyázni, mert adottak a feltételek Nyíregyházán. „Egyetlen eszköz van a kezünkben, a sport, hogy egészségesen élhessünk” – fogalmazott az úszóolimpikon.

Este jégdiszkó!

A beszédek után a korisok vették birtokba a pályát. Tóth Ivett bemutatta azt a kűrt, amellyel a szívébe zárta a téli olimpia közönsége, a debreceni Jégkarc Egyesület apraja-nagyja jégre siklott, miközben ütemesen doboltak botjaikkal a hokisok, akik végül dobtak egy hasast a nyíregyházi jégen.

Délután négytől már a nyíregyháziak vehetik birtokba a pályát, este jégdiszkóba várják a közönséget.

Hirdetés