Hirdetés

London hőse semmi pénzért nem hagyná el Nyíregyházát

Szabolcsihír

2018.07.05. 20:11

London hőse semmi pénzért nem hagyná el Nyíregyházát
Fotók: Szabolcsihír, Cs.K.

Nyíregyházi 21-es.

Hirdetés

Naponta feltűnik Nyíregyháza, főként Sóstó utcáin. Edzőjével, aki kerékpárral követi, rendszerint ugyanazt az útvonalat járják be. Sokan már messziről integetnek vagy köszönnek nekik. Ő London hőse, aki tavaly magyar rekordot állított be 50 kilométeren. Eredményeire, sikereire büszke, de rendkívül szerény, kedves fiatalember, aki alázattal rendel alá mindent a gyaloglásnak. Eddig szülei támogatták céljai elérésében, tavalyi esküvője óta már a felesége is. Helebrandt Máté gyaloglótól kérdeztünk 21-et.

Szabolcshír: Miért pont a gyaloglást választottad?
Helebrandt Máté: Előtte már sportoltam, atletizáltam 10 éves korom óta. Bakosi Béláné és Kiss László volt az edzőm a Nyírsuliban. Aztán, amikor a Vasvári Pál Gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, edzőt váltottam, és a mai napig Pokrovenszki József az edzőm. Eleinte közép- és hosszútávfutó voltam. A gimiben volt két gyalogló, akiknek egy csapatbajnokság miatt szükségük volt egy harmadikra. Megkértek, hogy segítsek. Meg kellett tanulnom a gyaloglómozgást, aminek a lényege, hogy az egyik lábadnak mindig a talajon kell lennie. Az első két verseny olyan jól sikerült, hogy megtetszett a gyaloglás, és maradtam.

Szabolcshír: Gondolkodtál már azon, hogy hány kilométer lehet a lábadban? Mennyit gyalogolsz egy nap?
Helebrandt Máté: Őszintén szólva ebbe még bele sem gondoltam. Heti 140-150 kilométert gyaloglok, az egy évben 6000 kilométer. Havi egy pár cipő elkopik. A reggeli edzés 2-2,5 órás, a délutáni 1-1,5 órás, közben gyógytorna, konditerem.

Szabolcshír: Szerinted 10 nyíregyháziból hány ismer meg az utcán?
Helebrandt Máté: Tízből négy. Az útvonalon, melyet az edzések alkalmával járunk be, azért többen. Nagyon aranyosak, szurkolnak, biztatnak, köszönnek a lakók.

Szabolcshír: Soha nem érezted még, hogy inkább futnál a célig, mert úgy gyorsabb?
Helebrandt Máté: Eleinte igen, de már nagyon berögzült ez a mozgás. Nincs olyan, hogy véletlenül átváltok, nagyon kell koncentrálni a mozgásra. Egyik lábnak mindig a talajon kell lennie, két láb egyszerre nem lehet a levegőben, és hajlított lábbal sem lehet földet érni. A versenyeken ezt figyelik a bírók, ha hibát látnak, azonnal figyelmeztetnek. Egyébként szinte futó tempóban megyünk, 14-15 km/órás sebességgel.

Szabolcshír: Ha utazás, akkor észak, dél, kelet vagy nyugat?
Helebrandt Máté: Keletre semmiképp, inkább nyugat, dél vagy észak. Tavaly Dominikán nyaraltunk, idén Olaszországba vagy Izlandra utazunk.

Szabolcshír: Bicikli, autó vagy motor?
Helebrandt Máté: A motor nagy szerelmem, de a sport miatt nem kockáztathatok. Az autó a legbiztonságosabb. A versenyekre pedig repülővel utazom.

Szabolcshír: Szerinted mi a legjobb Nyíregyházában?
Helebrandt Máté: Tősgyökeres nyíregyházi vagyok, minden ideköt. Nagyon szeretem, soha nem tudnék elköltözni innen. Itt laknak a barátaim, a családom. Nyíregyháza élhető város. Nem kicsi és nem is nagy. Éppen jó. Imádok ide visszajönni.

Szabolcshír: Mi a legrosszabb?
Helebrandt Máté: Olyan nincs.

Szabolcshír: Svéd gombasaláta vagy rántott csirke?
Helebrandt Máté: Mindenevő vagyok, de ha választani kell, inkább hús. Oda kell figyelnem az étrendemre, az egészségtelen ételeket – kóla, cukros dolgok – elutasítom, a húst pedig ledolgozom, nem érdekes, hány kalória, elégetem edzésen.

Szabolcshír: Sör, bor vagy pálinka?
Helebrandt Máté: Esetenként egy pohár vörösbor, de verseny előtt (EB, VB) hat hónappal semmilyen alkohol tartalmú italt nem fogyasztok. Most legutóbb szilveszterkor ittam, egy pohár pezsgőt. Vendégségben mindig én vagyok a sofőr.

London, 2012, egyéni csúcs (MTI-fotó)

Szabolcshír: Melyik volt életed legemlékezetesebb versenye?
Helebrandt Máté: Kettő is volt. Az egyik 2012-ben az londoni olimpia. Minden sportoló álma az ötkarikás játékokon való részvétel. És jól is sikerült az egyéni csúcs miatt. A másik a tavalyi londoni világbajnokság.

London, 2017 országos csúcs

Helebrandt Máté: Szabolcshír: Magyar csúcsot állítottál be 2017. augusztus 13-án Londonban: 50 kilométeren 3 óra 43 perc 56 másodperccel hatodikként értél célba. Érezted, hogy itt most nagy dolog történik?

Helebrandt Máté: Egészen fantasztikus volt. A verseny után 2 hétig nem is tudtam aludni, két-három napig csak altatóval tudtam elaludni. Egészen felpörgött az agyam attól a versenytől, nem tudtam elhinni, hogy ez velem megtörtént. Londont nagyon szeretem.

Szabolcshír: Akkor nem is kérdezem, melyik a kedvenc városod Nyíregyháza után. Megszokott látvány már a városban, hogy edződdel rójátok a kilométereket Nyíregyháza utcáin, te gyalogolsz, ő kerékpárral követ. Nem hiányzik egy edzőpartner?
Helebrandt Máté: Nem. Már annyira megszoktam, hogy nem kell máshoz alkalmazkodni. A gimibeli, korábbi két társam, akikkel együtt kezdtem gyalogolni, már abbahagyták. Nekem meg olyan eredményeim voltak, hogy nem lehetett abbahagyni.

Szabolcshír: Kedvenc távod?
Helebrandt Máté: Az 50 kilométer.

Szabolcshír: Család nélkül a versenysport elképzelhetetlen. Egyértelmű, hogy a család az életét, a programokat, nyaralást, stb. az élsportolóhoz igyekszik igazítani.
Helebrandt Máté: Ha nem lenne ilyen családom, amely a hátterem – a szüleim és a párom – biztos nem jutottam volna idáig. A szüleim minden versenyemre elkísérnek. Sohasem húztak vissza, mindig segítenek. Ott voltak Rióban, Londonban. És most már a feleségem, Ivett is. Ő egyébként válogatott tájfutó volt, tudja, mit jelent ez.

Szabolcshír: Ha nem a gyaloglásban mutatkozik meg a tehetséged, melyik sportágat választottad volna szívesen?
Helebrandt Máté: Az úszás nagyon tetszik, kalapot is emelek előttük. Ez egy nagyon nehéz sport. Ha egyszer befejezem a gyaloglást, biztos úszni fogok.

Szabolcshír: Hogy telik a nyarad?
Helebrandt Máté: Felkészüléssel. Augusztus 7-én Európa Bajnokság, addig nincs pihenés, nincs nyaralás. Másfél hétre elutazunk a Csorba-tóhoz edzőtáborba, aztán következik a felkészülés a versenyre. Most az EB-re összpontosítunk. Aztán lesz még két verseny szeptemberben.
A versenyekre az edzőm nem kísér el. Elutazás előtt megbeszéljük a teendőket, és én kint önállóan végzem a felkészülést. De nagy atlétikai csapat tagjakét utazom augusztusban. Sok ismerősöm, barátom is jön, a családom, a feleségem, sportorvos, gyógytornász, a szponzoraim közül Zajácz Tamás, a 100 éves patika tulajdonosa.

Szabolcshír: Hogy tervezed, hány éves korodig fogsz versenyezni? Meddig lehet ezt a sportágat űzni?
Helebrandt Máté: A tavalyi VB-t egy 38 éves nyerte. Mindig olimpiákban gondolkodom. A 2024-esen szeretnék ott lenni. Hogy utána mi lesz, nem lehet tudni.

Szabolcshír: Gondolkodtál már azon, hogy edző légy?
Helebrandt Máté: Edző biztos nem. Tudom, mennyi szenvedéssel jár, és ezt én másnak nem akarnám. Én megcsinálom, amit az edzőm mond, de mással nem tudnám megcsináltatni.  

Szabolcshír: Mit jelent számodra az edződ?
Helebrandt Máté: Mintha a második apukám lenne. Napi 3-4 órát vagyunk együtt az edzéseken. Szinte többet találkozom vele, mint a saját apukámmal, főleg, miután megnősültem és elköltöztem otthonról. Kölcsönös bizalom jellemzi a kapcsolatunkat. Ha valamilyen okból nem tud eljönni az edzésre, leírja a feladatot, és tudja, hogy nem fogom ellógni.

Szabolcshír: Mi az álmod?
Helebrandt Máté: Nagy, nemzetközi versenyen érmet nyerni. Mindegy, milyen színű, a dobogón szeretnék állni.

Cservenyák Katalin

Helebrandt MátégyaloglásNyíregyházi 21-es

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés