Hirdetés

Hosszú Katinkáék felkészültek az éremhalmozásra

MTI

2021.05.10. 12:19

Hosszú Katinkáék felkészültek az éremhalmozásra
Hosszú Katinka ezúttal három fő távjára koncentrál (Fotó: mti)

Ezúttal kissé visszafogottabbak a várakozások

Hirdetés

Milák Kristóf hét egyéni számban áll rajthoz az úszók jövő hétfőn kezdődő budapesti Európa-bajnokságán, ezzel csúcstartó az 56 fős magyar válogatottban. A szövetség tájékoztatása szerint a 200 méter pillangó világbajnoka és világcsúcstartója legerősebb száma mellett 50 és 100 méter pillangón, valamint 50, 100, 200 és 400 méter gyorson indul, illetve három váltóban is ott lehet a medencében.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ezúttal három fő távjára - a 400 és 200 méter vegyesre, valamint a 200 méter pillangóra - koncentrál. Két számban akár magyar 1-2-es befutó is össszejöhet, mivel a pillangón címvédő Kapás Boglárka új kedvenc távja mellett 400 vegyesen is kipróbálja magát, de indul 400 gyorson is. Ugyanakkor Hosszú tovább javíthat egy egyetemes Eb-rekordot: 200 vegyesen egymás után a hatodik győzelmét arathatja.

Az Eb-történelem legeredményesebb úszója, Cseh László 200 vegyesre nevezett. A 35 éves úszó a tizedik Európa-bajnokságára készül, amivel nehezen megdönthető csúcsot állít fel, amikor elrajtol az előfutamában. Cseh 14 Eb-címmel rendelkezik, és hét egymást követő kontinensviadalon volt aranyérmes. Verrasztó Dávid korrekordot javíthat 400 m vegyesen: 2018-ban, Glasgow-ban ő lett a legidősebb Európa-bajnoka a számnak 30 évesen, és az elmúlt időszakban mutatott teljesítmények alapján útban a 33. születésnapja felé is ő a fő esélyes, egyúttal sorozatban negyedszer nyerheti meg ezt a számot.

A MÚSZ közleménye emlékeztet rá, hogy az olimpia évében rendezett legutóbbi két Eb nagy sikereket hozott a magyar úszósportnak: 2012-ben, Debrecenben az éremszámot tekintve ért el abszolút rekordot a csapat - 9 arannyal, 10 ezüsttel és 7 bronzzal -, míg 2016-ban, Londonban hivatalosan minden idők legjobb produkcióját nyújtotta a válogatott tíz győzelemmel (10, 4, 5). Ezúttal kissé visszafogottabbak a várakozások, Wladár Sándor elnök a 2018-as glasgow-i szereplést állította mérceként - ott négy arany jött össze -, bár jelezte, hazai pályán egy még jobb szereplés sem kizárt.
Európa-bajnokság, Németország, OlaszországúszásHosszú Katinka

Hirdetés

Hirdetés