A zseniális Roger Federer negyvenéves

2021.08.08. 16:38

A zseniális Roger Federer negyvenéves
A tenisztörténelem legsikeresebb versenyzője

A világ száz legnagyobb hatású embere között tartják számon.

Hirdetés

Hirdetés

Roger Federer augzstus 8-án 40 gyertyát fúj el! Eredményei alapján a tenisztörténelem legsikeresebb versenyzője; a legtöbb szakértő, volt és jelenlegi teniszező minden idők legjobb teniszezőjének tartja. Összesen 310 héten keresztül vezette a világranglistát – közben 237 hétig folyamatosan –, mindkét eredménnyel új rekordot állítva a férfi tenisz történetében. Pályafutása során több mint 100 tornát nyert meg, ebből 20 Grand Slam-győzelem, 27 ATP Masters-siker, hatszor nyert év végi ATP-világbajnokságot, párosban olimpiai bajnok.

Játéka minden értékelője szerint egyszerre hatékony, elegáns és művészi.

Federer kivételes karrierjének és karizmatikus személyiségének köszönhetően világszerte a tenisz és a sport képviselője, de hatása túl is mutat ezen: karitatív tevékenységéért 2006-ban a UNICEF nagykövetévé nevezték ki. A Time magazin a világ száz legnagyobb hatású embere közé sorolta.

Roger Federer a Bázel környéki Binningen született 1981 augusztus 8-án. Apja, Robert Federer svájci német, anyja, Lynette Federer dél-afrikai származású. Roger anyanyelvének a németet tekinti, de folyékonyan beszél angolul és franciául is. Hároméves korában kezdett el teniszezni, s bár gyerekkorában szerette a futballt is, 12 éves korában végérvényesen a tenisz mellett döntött.

 „A tenisszel kapcsolatban úgy éreztem, minden az irányításom alatt van. A focinál lehet hibáztatni a kapust vagy bárki mást. A tenisszel nincs ilyen probléma. Csak magamat hibáztathattam.”

2000-ben, a sydney olimpián találkozott Miroslav Vavrinyec (Mirka), szlovák származású svájci teniszezőnővel, akit 2009 áprilisában feleségül vett. Mirka 2002-ben vonult vissza versenyzéstől, azóta Federer menedzsere. A párnak négy gyereke van. két iker lány és két iker fiú, akiknek aligha lesznek anyagi gondjaik, az apa teniszpályafutása során már több mint 110 millió dollárt keresett a pénzdíjakból. Negyvenévesen is még mindig aktív.

teniszsportSvájc

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés