Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Jobbik szerint a baloldalnak hátra kellene lépni Nyíregyházán

| 2018. 03. 20. | 15:46:00
Lengyel Máté az elvándorlásra bérunióval felelne.
A Jobbik szerint a baloldalnak hátra kellene lépni Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Jobbik Mozgalom jelöltjeként a nyíregyházi 1. számú választókerületben indul az országgyűlési választásokon Lengyel Máté, aki úgy véli, ő lehet az az ellenzéki képviselő, aki legyőzheti a Fidesz-KDNP jelöltjét – ha az MSZP-Párbeszéd jelöltje lemond a javára.

SZH: Vona Gábor visszautasította Gyurcsány Ferenc március 15-én, tárgyalásokra szóló meghívását, mondván, semmilyen formában nem hajlandó egyezkedni se a DK-val, se az MSZP-vel. Ehhez képest hogy helyezzem el az Ön közelmúltban írt nyílt levelét, melyben Csabai Lászlónét (MSZP-Párbeszéd) felszólítja, mondjon le az ön javára?

Lengyel Máté: A nyílt levelemben egyszerűen tájékoztattam őt is és a nyíregyháziakat is: ahhoz, hogy a Fideszt le tudjuk győzni, az MSZP-nek kell hátralépnie egyet. Azért írtam nyílt levelet, mert az elmúlt 28 évben az volt a gyakorlat, hogy a politikusok a választók háta mögött egyezkedtek, majd kész tények elé állították őket. Én ezt el akartam kerülni, ezért kezdeményeztem egy ilyen nyílt diskurzust. Első körben meglepett Csabainé 3 szavas reakciója, aztán kiadtak egy valamivel hosszabb nyilatkozatot, amelyben semmiben nem cáfolták, amit a nyílt levélben állítottam, sőt, egy olyan harmadik, szerintük közvélemény kutatásra hivatkoztak, amely valójában egy mandátumbecslés a 2014-es eredmények alapján. Ha ma mennénk fel erre az oldalra, akkor azt látnánk, hogy 1százalékra csökkent a köztünk lévő különbség, mert az Iránytű Intézet és a Közös Ország Mozgalom adatai alapján már frissítették az oldalt.

Kinek a javára?

Lengyel Máté: Még mindig Csabainé javára. A legfrissebb és a legmegbízhatóbb a Közös Ország Mozgalom közvélemény kutatása, ami hibahatáron belül 2 százalék különbséget mutat kettőnk között.

SZH: Ha önök nem tárgyalnak, miért várják el a másik féltől, hogy egyezkedjék? Ha egyikük sem enged, kényelmesen besétál a parlamentbe Fidesz-KDNP jelöltje.

Lengyel Máté: Ha megnézzük az elmúlt négy évben az MSZP és a Jobbik ténykedését országosan és Nyíregyházán is, csak azt tudom mondani, az MSZP-nek kell visszalépnie, mert Csabainé volt alpolgármestere az, aki megszavazta a Fidesz frakcióvezetőjének, a kórház jelenlegi igazgatójának díszpolgárrá avatását. Ez egy politikai baklövés volt, Csabai Lászlónénak elsőként kellett volna visszahívnia Nagy Lászlót az önkormányzatból. Azzal, hogy ezt nem tette meg, közösséget vállalt a Fidesszel.

A korábbi vezetők idején kezdődött, de a kórház körül 2010 óta folyamatosak a botrányok. A tömbkórház projekt, a bunkerbotrány, a gyermekosztály beázik; a sürgősségin feltör a szennyvíz; hogy már 2015-ben át kellett volna adni a parkolóházat, amit aztán 2018 év elejére ígérték, de a mai napig nem épült meg.

Lehetne folytatni a Sóstó- vagy NYÍRVV-üggyel, melyben első fokon már elmarasztaló ítélet született, s ami alapján én és a városlakók nagy része is azt látja, nemcsak országos szinten történt MSZP-Fidesz összeborulás, hanem Nyíregyházán is.

SZH: Ön szerint mely területek a város neuralgikus pontjai?

Egyik az elvándorlás. Statisztikailag ugyan ez nem látszik, de évente 5000 ember vándorol el Nyíregyházáról.

SZH: Ezt mire alapozza?

Lengyel Máté: KSH-adat. Egy részük külföldre, másik belföldre vándorol el. Részben továbbtanulás, vagy munka miatt költöznek el ideiglenesen Nyíregyházáról, ami aztán állandósul. Aki diplomát szerez, nagy valószínűséggel sajnos már nem jön vissza.

SZH: És akkor miért nem változik a lélekszám?

Lengyel Máté: Mert ugyanennyien költöznek be a városba a megye kisebb településeiről, ahol a vidéki élet ellehetetlenül.
A másik terület a közlekedés, tömegközlekedés. Mi 2010 óta küzdünk azért, hogy Nyíregyházának egy modern tömegközlekedési vállalata legyen, de a javaslatunk folyamatos elutasítást kap a városvezetés részéről. Azt 2015-ben már látni lehetett, hogy a kapcsolat a Volánnal megszűnik. Ekkor javasoltam, hozzunk létre önálló közlekedési vállalatot.

Örülünk, hogy az állam EU-s forrásokból a városnak 41 buszt adott, és még jönnek elektromos buszok. Ez jó tárgyalási pozíciót jelentett volna a Volánnal szemben, amely kompenzációra egyébként több mint 400 milliót követelt a várostól, per is lett belőle.

A Volánon nem volt nyomás, hogy fejlesszen. Éveken át benyújtotta a városnak a számlát a kompenzációról, illetve megtette a javaslatot a jegyárak emelésére. Ha viszont saját közlekedési vállalatunk lenne, akkor azt szervesen be tudnánk integrálni a város életébe. Véleményem szerint minimális befektetéssel meg lehetne valósítani a saját közlekedési vállalatot, és akkor a magunk urai lehetnénk.

Nem mellesleg újra lehetne indítani a kisvasutat. Annyi lehetőség van benne: elővárosi közlekedés, idegenforgalom. Ha Nyíregyházának ennyire fontos az idegenforgalom, egy ilyen lehetőséget miért hagytunk elmenni, miért engedte a városvezetés, hogy a kisvasutat elvigyék innen Felcsútra? Sajnálom, hogy az MSZP 2009-ben leállította, a Fidesz pedig - befejezve az MSZP munkáját - elszállította Felcsútra.

Régóta mondjuk a városkártya bevezetésének fontosságát, ami pedig lehetővé tenné az elektronikus jegyváltást is.

SZH: A városkártya egy ésszerű dolog, évek óta napirenden szerepel, mégsem történik semmi.

Lengyel Máté: Belépőként is lehetne használni, pontokat gyűjteni, kedvezményekre jogosíthatna.

SZH: A munkabérek az országban Szabolcs-Szatmár-Beregben a legalacsonyabbak. Erre mi a válaszuk?

Lengyel Máté: Bérunió. Ha küzdünk azért, hogy a nőknek ugyanazért a munkáért ugyanannyi bér járjon, mint a férfiaknak, vagy ugyanannyit kapjon a szabolcsi postás, mint a fővárosi, akkor miért ne küzdhetnénk azért, hogy a bérek közelítsenek az uniós bérekhez, ha valaki ugyanazt a feladatot látja el. Egy közeli példa: A Legóban Dániában egy diákmunkás 6000 forintos óradíjért dolgozik, Nyíregyházán 800-ért. Nem mellesleg a nyíregyházi Lego is világpiacra termel. Elvárható, hogy Dánia uniós országként, a Lego gyár uniós cégként ugyanannyi bért vagy megközelítőleg hasonlót fizessen itt is.

A bérunióra jó példa, ahogy a keletnémetekét közelítették a nyugatihoz. Az állami pénzek nagy részét bérek felzárkóztatására fordították. Eltelt 28 év, még van különbség, de kopik.

SZH: Mit szól a néhány napja kirobbant botrányhoz, a csengeri asszony állítólagos, mesés örökségéhez, melynek vagyonkezelője Kósa Lajos lett volna?

Lengyel Máté: Egyre több minden derül ki, hogyan működik a Fidesz korrupt rendszere. Ha most jóhiszemű vagyok, azt mondom: Kósa Lajos a Fidesz egyik vezető politikusa, hosszú ideig Debrecen polgármestere annyira naiv volt - hogy finoman fogalmazzak -, hogy bedőlt egy ilyen csalásnak. Ez az egyik változat, de ennél is érdekes az, hogy – és itt lelepleződik a fidesz korrupt rendszere - Kósa 800 milliót az anyjának kért átutalni. Nem neki, hanem a családtagjának. A jelenlegi jogszabályok szerint a családtagok nem esnek ugyanolyan eljárás alá, mint az országgyűlési képviselők. A Jobbik ezen is változtatna, kiterjesztené a vagyonosodási vizsgálatot az egy háztartásban élő családtagokra is.

A másik változat, amit én is sejtek a háttérben, hogy a csengeri család a "balek" szerepét töltötte be, amelyiknek a nevére a pénzt ideiglenesen ráírták.

SZH: Úgy gondolja? Egy új Kaya Ibrahim?

Lengyel Máté: Akár. Ami miatt Kósa komolyan vehette az összeget, hogy ennyi pénznél a közjegyzői díj sem kevés. Milliókban mérhető. Egy közjegyző, aki ráadásul a kamara elnöke, nem papírozhat le egy ekkora összeget, ha nem győződik meg róla, van-e mögötte valódi pénz.

Az országban a kormány maffiaként működik. Nincs olyan eshetőség, ami miatt azt gondolhatnánk, csak véletlen, egyszerű átverésről szólna ez az ügy. Ha jóhiszemű volt is, azt kell mondanom, Kósa Lajos alkalmatlan arra, hogy országgyűlési képviselő legyen. Ha egy ilyen üggyel át tudják vágni, akkor az ország ügyeivel kapcsolatban hány esetben vágták át? Hatalmas összegről van szó.

Ráíratnak ismeretlen, nehéz helyzetben lévő, kiszolgáltatott emberekre ilyen összegeket úgy, hogy majd adományként, ajándékként tisztára mossák. Mindenki érintett, a közjegyzőtől kezdve Kósa Lajosig, ha ez bebizonyosodik. Még nem ismerjük az igazság minden részletét, de úgy tűnik, komoly ügyről van szó.

SZH: Tárgyalnak helyi szinten bárkivel összefogásról?

Lengyel Máté: Nem. Ahogy a nyílt levélben is megemlítettem: az emberek józan eszére van szükség, ne a pillanat hevében cselekedjenek ők se. Gondolják át, hogy az elmúlt 28 évben a pártoktól, akár az MSZP-től, akár a Fidesztől mit kaptak, és ez alapján döntsenek.

Mi még nem voltunk hatalmon, nem voltunk kormányon. Adjanak esélyt arra, hogy be tudjuk bizonyítani: a politikát lehet tisztán is művelni úgy, hogy az a városlakó érdekeit szolgálja. Korrupció nélkül, tisztességesen is lehet kormányozni. Mi erre kérünk bizalmat az emberektől.

SZH: És mi lesz erre a garancia?

Lengyel Máté: Ahogy az elmúlt nyolc év alatt a Jobbik által vezetett településeken, jobbikos képviselőkkel szemben nem merült fel a korrupció. Azt nem tudjuk megígérni, hogy nem lesz korrupció, de azt igen, hogy aki korrupt ügyletekbe keveredik, ki fogjuk lökni a sorainkból, ugyanúgy fogunk vele eljárni, mint ahogy a Fideszt és az MSZP-t is el fogjuk számoltatni a korrupciós ügyleteik miatt. Korrupciós ügyészséget fogunk létrehozni, amely nem lesz a politika befolyása alatt. Ezt meg tudjuk ígérni.

SZH: Ha mégis leülne tárgyalni Vona, lát arra esélyt, hogy megegyezzen Gyurcsányékkal?

Lengyel Máté: Gyurcsány Ferenccel kizárnám. Két korrupt rendszert képviselő párt esetében – és Gyurcsányt most az MSZP-vel közösen említeném, tehát Fidesz, MSZP- DK – a kisebbik rosszat nem lehet választani. Ha őket választjuk, mi is ugyanúgy a jelenlegi rendszer fenntartását segítjük elő, ennek a korrupt rendszernek a részeseivé válnánk.

SZH: Ha jól értem, akkor semmiképpen nem mond le.

Lengyel Máté: Ha Csabainé javára visszalépnék, akkor ennyi erővel Szabó Tünde javára is visszaléphetnék, kettejük pártja között véleményem szerint nincs különbség.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés