Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem büntethető a betegtársát Szabolcsban kétszer nyakon szúró nő

| 2020. 03. 04. | 09:32:00
Bosszú: meghalt a barátnője, amiért annak barátját okolta.
Nem büntethető a betegtársát Szabolcsban kétszer nyakon szúró nő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emberölés bűntettének kísérletével vádolja az ügyészség azt a nőt, aki az egyik szabolcsi ápoló-gondozó otthonban kétszer nyakon szúrta betegtársát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint a betegségei miatt beszámítási képességgel egyáltalán nem rendelkező vádlott az ápoló-gondozó otthonban baráti kapcsolatba került egy másik nővel, aki időközben betegség miatt elhunyt. A vádlott úgy érezte, hogy az elhunyt barátja (a későbbi sértett) felelős azért, hogy a nő meghalt, ezért haragudott rá. 2019. augusztus 22-án a zaklatott állapotú vádlott az intézmény konyhájában magához vett egy több mint 10 centiméter pengehosszúságú konyhakést, és azzal bement a sértett férfi lakószobájába.

A sértett az ágyán hanyatt feküdt, amikor a vádlott mellé lépett, és közelről közepes erővel kétszer is a nyakán megszúrta.

A sértettnek sikerült felállnia és kifutnia a szobából, az egyik gondozó pedig elvette a vádlottól a kést. A sértett sérülései 5-6 hét alatt meggyógyultak, életveszélyes állapot sem alakult ki nála, azonban csak a véletlenen múlt, hogy nem halt bele a támadásba.

Az ügyészség indítványára a vádlott már hónapok óta előzetes kényszergyógykezelés alatt áll, azaz az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tartják fogva.

Mivel a vádlott beszámítási képességének hiánya miatt nem büntethető, ezért az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat büntethetőséget kizáró okból, ugyanakkor egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését. A kényszergyógykezelés a törvény szerint egy intézkedés, melyet azokkal szemben kell alkalmazni, akik az elmeműködésük kóros állapota miatt nem büntethetőek, és tartani kell attól, hogy hasonló bűncselekményt fognak elkövetni, feltéve, hogy büntethetőségük esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés