Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Záhonyban attól tartanak, a városban ragadnak az ukránok

| 2020. 04. 08. | 10:46:00
Folyamatosan érkeznek a hazafelé tartók buszai.
Záhonyban attól tartanak, a városban ragadnak az ukránok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A határátlépési korlátozás ellenére folyamatosan érkeznek az eddig külföldön dolgozó, a koronavírus-járvány miatt hazatérni kényszerülő ukrán vendégmunkásokat szállító autóbuszok a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyre – mondta a felső-szabolcsi kisváros polgármestere az MTI-nek április 7-én. Helmeczi László elmondta: az elsősorban Csehországból érkező, a magyar határt Hegyeshalomnál átlépő autóbuszok a humanitárius tranzitfolyosót használva jutnak el Záhonyig. Ott a járművekről magyar rendőri felügyelet mellett szállnak le a vendégmunkások, akiket a határ túloldaláról érkező buszokkal visznek át Ukrajnába.

Naponta átlagosan 500-1500 ember érkezik, kedden körülbelül ötszázan lépték át így a határt, annak ellenére, hogy a hétfő éjjeltől hatályos ukrán korlátozások szerint kizárólag személyautóval lehetne átmenni Ukrajnába – ismertette a polgármester.

Helmeczi László számításai szerint a járványhelyzet miatt elrendelt ukrán határkorlátozások bevezetése óta nagyjából 15-20 ezer ukrán állampolgár tért haza így Záhonynál, és húsvétig valószínűleg még többen szeretnének majd hazautazni. Ez a forgalom nem számít kirívónak a záhonyiak számára, a helyiek inkább attól tartanak, hogy ha az ukrán hatóságok valamilyen okból mégsem fogadnák be saját állampolgáraikat, akkor sok vendégmunkás egyszerűen ott ragad a magyar oldalon. Erre az esetre – eredetileg más célra kijelölt – vészelhelyezési helyszín áll rendelkezésre a város két tornatermében, de ezekben ötszáz embernél többen nem férnének el – tette hozzá a város vezetője. A fertőzésveszély elkerülésére az önkormányzat saját forrásból több mobilvécét telepített a határállomás közelében, valamint ivóvízvételi és kézmosási lehetőséget biztosított az érkezőknek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés