A szabolcsi férfi rablás, fia testi sértés miatt megy börtönbe

szabolcsihir.hu

2020.05.22. 08:35

A szabolcsi férfi rablás, fia testi sértés miatt megy börtönbe
A csárda alkalmazottját fejbe is rúgták (A kép illusztráció)

Egy újfehértói csárdában italoztak, majd az apa fizetés nélkül távozni akart.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság május 21-én V.Zs. elsőrendű vádlottat rablás bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, míg a társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette. Ifj. V.Zs. másodrendű vádlottat testi sértés bűntettének kísérlete miatt 1 év börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, míg a társtettesként elkövetett rablás bűntettének vádja alól felmentette. 

Az ítéleti tényállás szerint 2019. szeptember 26-án, éjszaka az apa a fiával és barátaival egy újfehértói csárdában italozott. Mikor távozni készültek, az elsőrendű vádlott megkérte a csárdában dolgozó sértettet, hogy készítsen össze nekik több italt és csokoládét elvitelre. A sértett ennek eleget tett, de az elsőrendű vádlott a csomaggal fizetés nélkül távozott – írja a közlemény. A sértett utána ment a csárda előtti parkolóba, és az ott várakozó másodrendű vádlott és annak barátai jelenlétében felszólította, fizesse ki a 89133 forint vételárat, de ő ennek továbbra sem tett eleget. 

Mikor berakta az autóba a csomagot, a sértett megpróbálta azt kivenni, de a vádlott rátámadt, dulakodni kezdtek. Ifj. V.Zs. látta apja bántalmazását, kiszállt a kocsiból és fejbe rúgta a földön fekvő sértettet. Ezután a vádlottak autóba ültek és elhajtottak.  

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az ügyészség vádiratában mindkét vádlottat súlyos testi sértés bűntettének kísérletével és rablás bűntettével vádolta. A bíróság a tárgyaláson meghallgatta a sértettet és ismertette az elkövetéskor jelenlévő tanú írásbeli vallomását. Ezek alapján azt állapította meg, hogy ifj. V.Zs. nem tudott arról, hogy az apja nem fizette ki az italokat, az ő erőszakos magatartása – ellentétben az apja tettével – nem azok megszerzésére irányult, ezért őt a rablás bűntettének vádja alól felmentette. Az elsőrendű vádlott pedig nem okozott sérülést a sértettnek, ezért őt a testi sértés vádja alól mentette fel. A bíróság a büntetés kiszabásakor figyelembe vette, hogy mindkét vádlott büntetett előéletű, az apa a cselekményt visszaesőként követte el. 

A veszélyhelyzetre tekintettel a letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott és védője a Nyíregyházi Büntetés-végrehajtási Intézetben, míg a bűnügyi felügyelet alatt álló másodrendű vádlott és védője a Nyíregyházi Rendőr-főkapitányságon tartózkodott, és a tárgyaláson részvételüket távmeghallgatás útján biztosította a bíróság. 

Az ítélettel szemben elsőrendű vádlott és védője enyhébb büntetés kiszabása, másodrendű vádlott és védője felmentés érdekében, míg az ügyészség mindkét vádlott vonatkozásában súlyosbításért jelentett be fellebbezést. A jogerős döntést az ügyben a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni.
rablásÚjfehértóNyíregyházi Járásbíróságtesti sértés

Szóljon hozzá!

Hirdetés