Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hintó várta a hollywoodi sztárt Mátészalkán

| 2020. 05. 04. | 14:39:00
A város, amelyik évszázadok óta sirat egy betyárt.
Hintó várta a hollywoodi sztárt Mátészalkán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mátészalkára sokan sokféleképpen gondoltak az elmúlt évtizedekben, ám a fejlődő város egészen nagy ívű célokat fogalmazott meg: a „fény városa” szeretne lenni. Nem alaptalanul, hiszen a hollywoodi filmesek innen indultak, Tony Curtis színész szülei nyomát keresve kétszer is ellátogatott a szabolcsi településre; és akár hiszik, akár nem, a Rolls-Royce autók tükreit is a városban készítik - írja a Szabad Föld.

Egyre jobban cseng Mátészalka neve, mint a fény városa (Fotó: Cservenyák Olivér)

A Minden lében két kanál című sorozatból és számos, Magyarországon is játszott filmből ismert sztárt négylovas hintó vitte 1985-ös látogatásakor a Kossuth utcán akkor még álló, atyai házhoz. Tony Curtis mellett más hírességei is vannak a városnak, itt van például Gacsaj Pesta, aki miatt gyászba borult a város. Főként a mátészalkai fehérnép siratta a jó kiállású, stramm legényt, aki hatalmas férfierővel bírt, és rajongtak érte a helybéli lányok és asszonyok.

[Beillesztett cikk: Hamarosan csillagok fényében is ragyog Mátészalka]

A Zemplén vármegyei Ricsén született Zukor Adolf a Paramount Pictures Corporation későbbi elnöke pedig úgy kötődik Mátészalkához, hogy itt végezte a négy elemit. Szüleinek szatócsüzlete volt, de korán elhaltak, így az árvaságra jutó zsidó fiú tizenöt évesen, kabátujjába bevarrt huszonöt dollárral érkezett meg Amerikába, ahol 1904-ben betársult a filmszínház elődjének számító filléres bódéba, ahol néhány perces mozi­darabokat vetítettek. Aztán a későbbi mozi­királlyal, Marcus Loew-vel szövetkezve mozihálózat-társaságot épített ki. Los Angeles külvárosában, Hollywoodban rendezte be az első stúdiót, majd 1916-ban egyesült Jesse L. Lasky játékfilmgyártó vállalatával, és később bekebelezte a forgalmazással foglalkozó Paramount Pictures Corporationst.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés