Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mátészalkán egy gyerekorvos is megfertőződőtt

| 2020. 09. 21. | 20:11:00
A polgármester videóüzenetében a maszkviselésre hívta fel a lakosság figyelmét.
Mátészalkán egy gyerekorvos is megfertőződőtt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szeptember 20-i adatok alapján továbbra is 6 pozitív koronavírussal visszaigazolt személy van Mátészalkán. Ebből 5 mátészalkai polgár, 1 mátészalkai személlyel közös háztartásban élő, a járványügyi nyilvántartás szerint a városhoz tartozik - közölte videóüzenetében Hanusi Péter polgármester.

Határrendészeti okok miatt 5 fő, egészségügyi megfigyelés okán 20 fő van járványügyi eljárás hatálya alatt. Ebből 17 fő egy koronavírussal megfertőződött, középiskolás mátészalkai diák kontaktjait jelenti, döntő többségében az ő osztálytársai.

Ebben a középiskolai osztályban, 33 diákot érintve mindenki járványügyi eljárás alatt van, információim szerint mindenki tünetmentes - közölte Hanusi Péter. Még a héten digitális tanrend van érvényben számukra, amennyiben tünetmentesek maradnak, jövő hét hétfőtől visszaáll a normál oktatási rend számukra.

A tegnapi napon szereztem tudomást arról, hogy egy nem mátészalkai, de városunkban praktizáló házi gyermekorvos tesztje pozitív lett - tette hozzá a mátészalkai városvezető, aki azt is elmondta:

az orvos rendkívül elővigyázatos módon az első tünetek észlelésétől már nem praktizált.

A tünetek jelentkezésével PCR tesztet kért, ennek az eredménye született meg vasárnap délután. A másik három házi gyermekorvos a Népegészségügyi Osztállyal egyeztetve úgy döntött, hogy ellátják a mátészalkai gyermekeket.

A polgármester utasítására a teljes rendelő összes helyisége rendkívüli fertőtlenítésen esett át. A házi gyermekorvosok védőeszközben vizsgálják majd továbbra is a gyermekeket.

Mátészalka polgármestere azt kérte: a házi gyermekorvosok személyes felkeresése előtt a szülők telefonon vegyék fel velük a kapcsolatot. A házi gyermekorvos majd eldönti, hogy telemedicina elegendő-e vagy szükséges a személyes vizsgálat.

Ezzel összefüggésben elrendelte az óvodák, iskolák és a bölcsőde területén a fokozott fertőtlenítést. Emellett tovább folytatódik a játszóterek fertőtlenítése.

A fertőzéssel érintett háziorvos állapotáról - aki egy mátészalkai betegellátási intézmény köztiszteletben álló munkatársa - közölte: családja tájékoztatása szerint lépésről lépésre javul az állapota, stabil, napközben nem szorul lélegeztetésre, elővigyázatosságból éjszaka még igen.

Mátészalkán nem nőtt meg ugrásszerűen a pozitívan visszaigazolt koronavírus fertőzöttek száma, de a koronavírus terjed. Ezért hangsúlyosan kér mindenkit, hogy a járványügyi szabályokat tartsa be.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés