Hol kőművesnek, hol építészmérnöknek adta ki magát a szabolcsi

Szabolcsihír

2021.01.21. 16:01

Hol kőművesnek, hol építészmérnöknek adta ki magát a szabolcsi
Csak épp falat rakni nem állt szándékában a csalónak

Az internetről gyűjtötte ügyfeleit, akiktől pénzt csalt ki.

Hirdetés

Hirdetés

Letartóztatásban várja ügyének befejezését az a szabolcsi férfi, aki álnéven vállalt fel különböző építési munkákat, előleget is kért a megrendelőktől, majd elérhetetlenné vált, a munkát pedig nem végezte el.

Mint azt a Szabolcsihírrel Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője. A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint az egyik szabolcsi községben élő férfi felfigyelt arra, hogy az interneten mesterembereket keresnek magánszemélyek pl. tetőjavításra, vakolásra, garázsépítésre... A vádlott ezekre a hirdetésekre

álnéven jelentkezett, majd elment az ország különböző pontjain élő sértettekhez, a munkát felvállalta, a sértettektől pár százezer forint előleget is kért. Ezt követően azonban a férfi sem anyagot nem vásárolt az előlegből, sem a kivitelezést nem kezdte el, ugyanis ez eleve nem állt szándékában, csupán a sértettek pénzét akarta csalással megszerezni.

Két esetben ráadásul nem is kőművesnek, hanem egyenesen építészmérnöknek adta ki magát, és így vállalta el ingatlanok megtervezését, noha ehhez egyáltalán nem értett. Ilyenkor is néhány százezer forint előleget kért és kapott a sértettektől a vádlott, amiért cserébe semmilyen tervet nem készített.

A nyomozás során kiderült az is, hogy még korábban álnéven köttette be lakásába az internetet és a televíziót a férfi, amit használt is folyamatosan, de a 100.000,- forintot meghaladó tartozását nem állt szándékában megfizetni a szolgáltatónak.

Mivel a csalások rövid időn belül követték egymást, ezért az ügyészség indítványára a bíróság már a nyomozás során letartóztatta a férfit, mert így lehetett megakadályozni azt, hogy újabb sértetteket csapjon be. 

Az ügyészség azt indítványozta a vádiratban, hogy amennyiben a vádlott beismerő vallomást tenne, és nem ragaszkodik a tárgyalás megtartásához, akkor a bíróság egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélje, valamint két évre tiltsa el a közügyektől. Azt is indítványozta az ügyészség, hogy a sértetteknek okozott kár megfizetésére is kötelezze a bíróság a vádlottat.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

csalás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3