Fémszennyezés: javult a helyzet a Tiszán és a Szamoson

MTI

2021.02.22. 14:17

Fémszennyezés: javult a helyzet a Tiszán és a Szamoson
Lerakódott szennyeződés a part menti iszapban, Szamossályi határában a kompátkelőnél 2021. február 18-án. (Fotó: MTI/archív)

Cianidszennyezés nem állt fenn.

Hirdetés

Hirdetés

Tiszalök utáni folyószakaszokon már nem tér el érdemben a nehézfémtartalom a Szamoson át érkezett szennyezés előtti állapottól a folyók bő vízhozamának köszönhetően – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) február 22-én az MTI-t.

A közlemény szerint a Tiszán Tokaj alatt a nehézfémterhelés már csak egyes komponensek – réz, cink – esetében mérhető, az értékek pedig folyamatosan csökkennek. A jó ökológiai állapot eléréséhez, amelyet Magyarország és az EU 2027-re tűzött ki célul, csak ezen komponensek arányának csökkenésével valósítható meg – jegyezték meg.

A szennyezést az okozta, hogy Romániában a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott nehézfémmel szennyezett bányavíz a múlt héten. Azt írták: mivel a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízhozamának köszönhetően a Tokaj alatti szakaszon folytatódik a hígulás, a vízminőségi jellemzőket a továbbiakban az éves vízminőségi mintavételi menetrend alapján mérik. Ez a méréssorozat adatokat biztosít azon intézkedésekhez is, amelyek a jó ökológiai állapot eléréséhez szükségesek Magyarországon és az érintett tagállamokban – tették hozzá. Közölték, hogy mivel rendkívüli és összehangolt mérésekre a következő időszakban nincs szükség, az OVF lezárta a korábban elrendelt Országos Műszaki Irányító Törzs tevékenységét. A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések meghatározására a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vettek a szakemberek. Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, ugyanakkor több nehézfém is emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben.

Az intézkedéseknek köszönhetően sikerült elérni, hogy a nehézfémszennyezés a mederben maradjon, ne jusson a hullámtéri területekre, és ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása.
TiszaSzamosfémszennyezés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3