Hirdetés

2,2 milliárdból újul meg a kisvárdai vár

MTI

2021.06.03. 21:39

2,2 milliárdból újul meg a kisvárdai vár
Kulturális és színházi előadások helyszíne lesz (Fotók: MTI/Balázs Attila)

Letették az időkapszulát.

Hirdetés

Hirdetés

Elkezdődött a kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztése, a több mint 2,2 milliárd forint összértékű beruházás időkapszuláját június 3-án, csütörtökön tették le a felső-szabolcsi városban.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vár történelmét felidézve elmondta:

a kormány által elindított vár- és kastélyprogram célja az, hogy a rekonstrukciókkal a lehető leghitelesebben állítsák helyre a falakat és a tornyokat, új feladatot és funkciót is adva nekik.

Az építkezés végén a várnak otthont adó földdarab méltó módon, 21. századi eszközökkel tudja elmesélni azt a történetet, amely az elmúlt évszázadokban Kisvárda közösségét és térségét jellemezte - fogalmazott a miniszter.


Hozzátette, hogy az építmény felújítására szánt több mint kétmilliárd forint a térség jelene és jövője szempontjából fontos.

Felújítása után a vár kulturális és színházi előadások helyszíne lesz, fesztiváloknak ad otthont, általa az idegenforgalom új lendületet kaphat, a várban megszervezett események pedig - a környék egyre érdekesebb turisztikai célpontjaival összekötve - sokak számára jelenthetik a felüdülést, kikapcsolódást és a szabadidő minőségi eltöltését - sorolta a beruházás előnyeit Gulyás Gergely.

Európában az elsők között tudhatjuk magunk mögött a koronavírus-járvány legagresszívebb szakaszát, éppen ezért még soha nem értékeltük ennyire az előttünk álló nyár jelentőségét, mint most - jelentette ki.
A miniszter jelezte: ezek a beruházások Magyarország gazdasági újraindításához és a térség gazdasági fejlődéséhez és növekedéséhez is hozzájárulhatnak.
Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, a várhatóan 2022-re elkészülő fejlesztés keretében innovatív, filmes eszközökből építkező kiállítást rendeznek be.

Felújítják a várromot, megépül egy rendezvény- és kiállítóterem, a belső várudvaron színpad és 250 ember befogadására alkalmas nézőtér épül, a külső várrész pedig egy mobil nagyszínpadot és nézőteret kap.

Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházással a múlt, a jelen és a jövő kavalkádját sikerül megteremteni, amely beleilleszkedik a Kisvárda, a Rétköz és a Felső-Szabolcs 2010 óta tartó turisztikai fejlesztését célzó programokba.

Kisvárda hatszáz esztendeje nyerte el a mezővárosi rangot, azt követően töretlen volt a fejlődése. "Én azt hiszem, most ugyanezt a korszakot éljük" - utalt a településen az elmúlt években megvalósult fejlesztésekre Leleszi Tibor polgármester.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés