Ifjúsági önkéntesek segítettek Szabolcs megyében

szabolcsihir.hu

2021.07.27. 15:43

Ifjúsági önkéntesek segítettek Szabolcs megyében
(Fotók: IfYou Máltai Fiatal Önkéntesek Facebook-oldala)

Hátrányos helyzetű gyerekekkel játszottak és kerítést is festettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben.

Hirdetés

Hirdetés

Harmincegy ifjúsági önkéntes vett részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-alföldi régiójának táborában, amit július 19. és 24. között rendeztek Nyírgyulajban. A csapat fele debreceni fiatalokból állt. A fiatalok mikrocsoportokban tevékenykedtek a szeretetszolgálat intézményeiben, jelenlétprogramjaiban és közösségi házaiban. – Az önkéntesek a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület szállásán voltak; a szeretetszolgálat buszai innen szállították őket minden reggel az általuk kiválasztott helyszínekre. A fiatalok maguk döntötték el, mit szeretnének csinálni a héten. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak Gacsályban és Fehérgyarmaton is van fogyatékkal élő embereket ellátó intézménye, itt két mikrocsoport "dolgozott". Emellett három helyszínen gyermekekkel foglalkoztak az önkéntesek – tudatta Molnár Tamás, a szeretetszolgálat regionális ügyvezetője.

Nyírpilisek egy kisgyermekeket és családjaikat segítő intézményt hoznak létre, az önkéntesek az épület kerítését festették, valamint segítettek a pakolásban és a kert megszépítésében is. Ezeken kívül – a felzárkóztatás részeként – a nyírkátai jelenlétpont közösségi terének infrastrukturális fejlesztésén dolgoznak, amiből a fiatalok is kivették részüket.

– Volt, aki inkább gyermekekkel foglalkozott, a fejlesztésben vett részt, más kreatívan alkotott, így kerítést festett, udvart rendezett. A legfiatalabb önkéntesünk 15, a legidősebb 23 éves – sorolta Tamás.

Perhács Kamilla a Debreceni Egyetemen tanul szociális munkát, most lesz harmadéves. Elmondása szerint azért vett részt a táborban, mert az remek szakmai tapasztalatot ad. – Gyerekekkel és fogyatékkal élőkkel is dolgoztam a héten, mindkét terület nagyon izgalmas volt. Ezek szorosan kötődnek a szociális munkához, így sok ismerettel gazdagodhattam. Az egyetemen megtanuljuk az elméletet, megtudjuk, az emberek miért viselkednek úgy, ahogy, de itt a gyakorlatban is kipróbálhatom mindezt – mondta Kamilla.

Hozzátette, nem mindegy, hogyan ér egy fogyatékkal élőhöz, és az sem, hogyan beszélget vele.

Ugyanez vonatkozik egy szegregált területről érkező gyermekre is. – Kicsit másképp és másfajta játékot kell játszani velük. A kommunikáció is más, azt is tanulni kell. A tábor elején megijedtem, hogy mennyire lesz nehéz a fogyatékkal élőkkel kapcsolatot teremteni, de magam is meglepődtem, milyen gördülékenyen ment. Nem gondoltam volna, hogy így helyt fogok állni. Nagy hatással volt rám ez a hét és megváltoztatta az életemet – emelte ki, hozzátéve, ez volt az első tábora a szeretetszolgálatnál.

Budai Barbara a Tóth Árpád Gimnázium tanulója, 2018 óta önkénteskedik. Eddig öt táborban vett részt, mert szeret másokon segíteni. – Nagyon megtetszett, hogy gyerekekkel foglalkozhatom, szeretem ezt csinálni. A héten hátrányos helyzetű fiatalokkal voltam, próbáltam minél több játékot megmutatni nekik. Óriási élmény volt ez a pár nap. Láttam, ahogy felszabadultan játszanak a gyerekek, ez mindennél többet ér – fogalmazott.

Falvai Laura a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium frissen elballagott tanulója; három éve önkénteskedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál. – Eddig két táborban voltam, imádok velük dolgozni, különböző adománygyűjtésekben veszek részt. A héten Nyírpilisen kerítést festettem és csiszoltam, de persze gyerekekkel is játszottam. A fehérgyarmati gondoskodás házba is ellátogattam, ott nagykorú fogyatékkal élőkkel voltak programjaink – mondta.

Arra a kérdésre, hogy miért nem Campus Fesztiválon szórakoztak, a lányok szinte egyszerre vágták rá: a fesztiválnál sokkal többet ér az, hogy örömet szerezhetnek a gyerekeknek és a fogyatékkal élőknek.

Galéria

segítségnyírgyulajMagyar Máltai SzeretetszolgálatönkéntesszeretetszolgálatMolnár Tamás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés