Hirdetés

Madárinfluenza: Szabolcs megyében kötelező zártan tartani a baromfit!

https://portal.nebih.gov.hu/

2021.11.30. 09:38

Madárinfluenza: Szabolcs megyében kötelező zártan tartani a baromfit!
A kép illusztráció

Minimális az esélye, hogy emberek is megfertőződjenek.

Hirdetés

Hirdetés

A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullott vetési lúdból, amelyet a szombathelyi Csónakázó-tavon találtak. Az újabb eset is felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot – írja honlapján a Nébih november 30-án.

A Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! 

Az ország magaskockázatú területein, azaz Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében minden baromfitartó köteles zártan tartani a szárnyasokat. 

Emellett az ország teljes területén érvényben van az a rendelkezés, miszerint a baromfikat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegenfajú állat ne férjen hozzá.

Bár minimális az esélye, hogy emberek is megfertőződjenek a madárinfluenza vírusával, de a biztonság kedvéért javasolt elkerülni az érintkezést az élő és elhullott vadmadarakkal.
madárinfluenza

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés