Hirdetés

Pénzmosoda-hálózat: szabolcsiak is részt vehettek a csalásban

police.hu

2022.05.11. 10:33

Pénzmosoda-hálózat: szabolcsiak is részt vehettek a csalásban

A spoofingként ismert bűncselekménnyel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot. +Videó

Hirdetés

Hirdetés

Üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett és üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya. Az egyelőre ismeretlen elkövetők internetalapú telefonhívásokkal úgy értek el több tucat embert, hogy azok telefonján egy pénzintézet központi telefonszáma jelent meg hívó félként. Mivel a sértettek meg voltak győződve, hogy saját bankjuktól hívták őket, a vonal másik végén az elkövetők könnyen rávették őket, hogy pénzt utaljanak egy megadott számlaszámra, vagy megadják banki adataikat – amelyek segítségével a csalók hozzáférhetnek bankszámláikhoz.

A spoofingként ismert bűncselekménnyel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot.

A BRFK nyomozása azt állapította meg, hogy a csalásokat és az abból származó hasznot elrejteni igyekvő pénzmosást más elkövetői kör hajtotta végre. A piszkos pénzek fogadására Kelet-Magyarországon nyitottak számlákat, ahonnan készpénzben vették fel az érkező összegeket. A budapesti nyomozók április 25-én és 26-án

egy szervezett akcióban több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen 15 feltételezett elkövetőn ütöttek rajta.

Eddig összesen 27 embert gyanúsítanak pénzmosással, köztük a 24 éves B. Dezsőt és a 48 éves H. Zsoltot, akik a rendelkezésre álló adatok szerint nehéz anyagi körülmények között élő embereket tíz-húszezer forintért vettek rá pénzmosás elkövetésére a számlanyitással és a milliós összegek felvételével. A két férfit őrizetbe vették, azóta letartóztatásba kerültek, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

A csalásokból befolyt pénzeket a beszervezők egy ukrán állampolgárnak adták át, aki ellen a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki. A bűncselekmény többi elkövetője után folytatják a nyomozást.
csalásSzabolcs-Szatmár-Bereg megyepénzmosás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés