Hirdetés

Elhunyt Nyírbéltek díszpolgára és „lovagja”

MTI

2022.08.03. 11:22

Elhunyt Nyírbéltek díszpolgára és „lovagja”
2016-ban megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet

Miska János 90 éves volt.

Hirdetés

Hirdetés

Elhunyt Miska János író, szerkesztő, irodalomtörténész, könyvtáros, a magyar irodalmi élet kiemelkedő személyisége.

Az 1956 utáni kanadai magyar irodalmi élet kiemelkedő személyisége augusztus 3-án hajnalban, hosszan tartó súlyos betegség után, 90 éves korában Budapesten halt meg – közölte a család nevében Koltay Gábor filmrendező, az elhunyt Magyarországon megjelent könyveinek szerkesztője. Miska János 1932-ben született Nyírbélteken. Hajdúböszörményben érettségizett 1953-ban, majd az ELTE-n tanult összehasonlító irodalmat és újságírást.

Az 1956-os forradalom miatt tanulmányait megszakította, 1957-ben elhagyta Magyarországot, a kanadai Hamiltonban tanult tovább a McMaster Egyetemen. 1961-ben szerzett diplomát történelem-filozófia szakon, majd később könyvtár szakon is.
Alberta és Közép-Kanada könyvtárfejlesztésében, automatizálásában komoly szerepet vállalt, ezekért többféle állami kitüntetésben részesült. Harmincéves szolgálat után nyugdíjba ment, de ezután is dolgozott íróként, szerkesztőként Brit Columbiában.

2013-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a kanadai magyar kultúra és magyarságkutatás terén elért kimagasló eredményeiért, a kanadai magyar szellemi élet szervezése és a nemzeti kultúra népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. 2016-ban megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet.

Több mint húsz kötete jelent meg, több száz írásában népszerűsítette a magyar irodalmat, kultúrát és tudományos eredményeket. Szülőfaluja, Nyírbéltek díszpolgári, Hajdú-Bihar megye tiszteletbeli polgára címmel ismerte el, az MTA köztestülete, valamint több más irodalmi és tudományos társaság tagja volt. 

gyászelhunytHajdúböszörményHajdú-BiharNyírbéltekMiska János

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés