Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kisvárda is nyögni fogja a Tungsram csődjét

| 2022. 11. 08. | 12:18:00
A vállalatnak öt településen vannak gyárai.
Kisvárda is nyögni fogja a Tungsram csődjét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá kerül a cég – írja a Mérce.hu; a portálnak Mehlhoffer Tamás, a fényipari vállalat kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, a legnagyobb hitelező, az Eximbank nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. 

A Tungsramnál idén áprilisban jelentették be: megszüntetik a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozót elbocsátanak az év végéig. A rákövetkező hónapokban összesen már csaknem kétezer emberrel bontottak szerződést, a leépítés a cég mind az öt – budapesti, hajdúböszörményi, kisvárdai, nagykanizsai, zalaegerszegi – gyárát érintette.

A Világgazdaság korábban arról számolt be, hogy a Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárás zajlott november 7-én.

Frissítés

A cég közlése szerint a hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de november 8-án bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését.

Mint írják: a Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is „megdöbbenve fogadták”, hogy az EXIM Bank nemmel szavazott, és így „lehetetlenné tette a csődegyezség létrejöttét” a hétfői, második csődegyezségi tárgyaláson, amelyen a vállalat átdolgozott csődegyezségi javaslatot nyújtott be. Az EXIM Bank igen szavazata nélkül érvényes egyezség nem jöhetett létre, annak ellenére, hogy az első csődegyezségi tárgyaláson a nem biztosított hitelezők többsége megszavazta a Tungsram törlesztési javaslatát. A Tungsram jogi csapata jelenleg azon dolgozik, hogy a szükséges dokumentumokat eljuttassa a bírósághoz, ahol felszámolóbiztost jelölnek ki, akinek feladata többek között a vállalat vagyonának értékesítése.

A Tungsram menedzsmentje teljes mértékben együtt kíván működni a felszámolóbiztossal is, addig a csődeljárás során kijelölt vagyonfelügyelő felügyelete alatt működik a cég.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek vagy létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram „egészséges üzletágai életben maradhassanak”. A kisebb cégek vonzóbbak a befektetők számára, és ha ezen befektetők tőkét tudnak biztosítani a vállalatoknak, akkor „a profitábilisan működtethető gyárakban a munkavállalókat tovább lehet foglalkoztatni”. Ilyen befektetőkkel, például a svájci Business Creationnel tovább folynak a tárgyalások. Csődegyezség híján azonban lényegesen nehezebbé vált az eredményes tárgyalás a befektetőkkel. Ezen körülmények és a felszámolással normális esetben is járó bizonytalanság miatt a Tungsramnak „rugalmasnak kell maradnia és figyelembe kell vennie minden lehetőséget” – fogalmazott közleményében a cég, hozzátéve: ezért „kénytelen volt a legrosszabb eshetőségre is készülve” bejelenteni kedd reggel az illetékes kormányhivataloknál csoportos létszámleépítési szándékát 750 munkavállalóra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés