Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Veszett kutyát találtak az ukrán határ közelében

| 2022. 11. 08. | 15:49:00
Az állatot Magosligeten lőtték ki.
Veszett kutyát találtak az ukrán határ közelében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelöletlen kóbor kutyát lőttek ki egy vadásztársaság szakemberei Magosliget közigazgatási területén. Az ukrán határtól mintegy fél kilométerre elejtett állatnál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma igazolta a veszettséget – írja az MTI a Nébih nyomán. 

A kóbor kutyát november elsején azon a területen lőtték ki, ahol az idén szeptemberben egy veszett róka miatt számos járványügyi intézkedést kezdeményezett a Nébih, egyebek között fokozott felügyeletet rendelt el. Így kerülhetett sor a beteg állat kilövésére, hatékonyan csökkentve ezzel a közegészségügyi kockázatot.

A hivatal közölte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett vadgazdálkodási egységek területén az ebzárlat és a fokozott járványügyi felügyelet továbbra is érvényben marad addig, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Ezenkívül a rókaállomány őszi veszettség elleni vakcinázása gócvakcinázással egészült ki az ukrán határtérségnek azon a területén, ahol a rókát és a kóbor kutyát kilőtték.

A Nébih az esetről tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Európai Unió illetékes szerveit, valamint az Állategészségügyi Világszervezetet is.

Magyarországon 2017 óta először az idén szeptemberben azonosított veszett állatot a hivatal laboratóriuma. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása miatt következett be.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés