Hirdetés

Hirdetés

Veszett kutyát találtak az ukrán határ közelében

MTI

2022.11.08. 14:49

Veszett kutyát találtak az ukrán határ közelében
Illusztráció (Fotó: Freepik)

Az állatot Magosligeten lőtték ki.

Hirdetés

Jelöletlen kóbor kutyát lőttek ki egy vadásztársaság szakemberei Magosliget közigazgatási területén. Az ukrán határtól mintegy fél kilométerre elejtett állatnál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma igazolta a veszettséget – írja az MTI a Nébih nyomán. 

A kóbor kutyát november elsején azon a területen lőtték ki, ahol az idén szeptemberben egy veszett róka miatt számos járványügyi intézkedést kezdeményezett a Nébih, egyebek között fokozott felügyeletet rendelt el. Így kerülhetett sor a beteg állat kilövésére, hatékonyan csökkentve ezzel a közegészségügyi kockázatot.

A hivatal közölte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett vadgazdálkodási egységek területén az ebzárlat és a fokozott járványügyi felügyelet továbbra is érvényben marad addig, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Ezenkívül a rókaállomány őszi veszettség elleni vakcinázása gócvakcinázással egészült ki az ukrán határtérségnek azon a területén, ahol a rókát és a kóbor kutyát kilőtték.

A Nébih az esetről tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Európai Unió illetékes szerveit, valamint az Állategészségügyi Világszervezetet is.

Magyarországon 2017 óta először az idén szeptemberben azonosított veszett állatot a hivatal laboratóriuma. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása miatt következett be.

A Nébih közleményében felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott.
Magosligetveszett kutya

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés