Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötszáz hektáros ipari park létesülhet Fényeslitkén

| 2023. 02. 09. | 16:56:00
Aláírták a megállapodást.
Ötszáz hektáros ipari park létesülhet Fényeslitkén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Stratégiai megállapodást kötött egy több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról a fényeslitkei intermodális terminál beruházója, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. három térségi önkormányzattal.

Az erről szóló dokumentumot február 9-én írták alá a társaság és az érintett helyhatóságok képviselői a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Fényeslitkén.

Tálosi János, a zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta, a Döge, Fényeslitke és Komoró közigazgatási területeit érintő leendő ipari terület kialakítása érdekében módosítják a három nagyközség településszerkezeti és szabályozási tervét. A cél az, hogy egy adott koncepció alapján, egységes szabályozással jöjjön létre olyan terület, ahol például helyet biztosíthatnak más betelepülni szándékozó vállalkozások számára, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kialakítására – fogalmazott Tálosi János.

Hozzátette, ez a fejlesztés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a zrt. megvásárolja ezeket az érintett területeket, a terminál környezetében azonban az East-West is elvégez majd bizonyos saját beruházásokat.

A beruházás betelepülő cégek számára jelent majd könnyebbséget, akiknek minden feltétel adott lesz, és nem kell saját beruházásban kiépíteni például a működésükhöz szükséges logisztikai infrastruktúrát – emelte ki. Tálosi János emlékeztetett, tavaly októberben adták át Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját Fényeslitkén. A több mint 30 milliárd forintos beruházással létrehozott központ elsődleges funkciója, hogy átrakodják az ide beérkező vasúti szállítmányokat az Európában használt 1435 milliméteres nyomtávú vasúti kocsikról az Ukrajnában, Oroszországban és számos ázsiai országban használt 1520 milliméteres nyomtávra, illetve kamionokra.

A vezérigazgató az MTI-nek elmondta, az átadás óta elsősorban konténeres gabonaforgalmat bonyolítanak a terminálon, az ömlesztett áruk átrakásához szükséges gépek beüzemelése pedig folyamatban van.

Az elmúlt fél évben elsősorban a fiatal, máshol be nem tanítható munkavállalóiknak volt lehetősége arra, hogy megismerjék a munkafolyamatokat, megtanulják a modern gépek kezelését, így lényegében mostantól lett alkalmas üzemszerű működésre a terminál – mondta.

Szabó Tünde fideszes országgyűlési képviselő, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa az eseményen megerősítette, a kormány prioritásként kezeli az északkelet-magyarországi térséget. Nagy szükség van a tervezett ipari park létrehozására, a térség fejlesztéséhez ki kell szolgálni a gazdasági társaságokat, szükségük van ilyen területekre és logisztikai infrastruktúrára – hangoztatta Szabó Tünde.

Beszédében Seszták Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője is fontosnak nevezte, hogy megépült a terminál, de – jelezte – a térség erősítéséhez további fejlesztésre van szükség. A beruházó együttműködést ajánlott az önkormányzatoknak, ezzel olyan munka kezdődik el, amely egyaránt hasznos a településeknek, az itt élőknek, a térségben működő vállalkozásoknak és a beruházni szándékozóknak – fogalmazott a kormánypárti képviselő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés