Hirdetés

Hirdetés

Szabolcsban is leépít a NÖF

2023.03.22. 10:34

Szabolcsban is leépít a NÖF
(Fotó: Cívishír)

Bezárnák az edelényi kastélyt.

Hirdetés

Az energiaárrobbanással, a gazdasági válsággal és az ukrajnai háborúval indokolta a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. azt, hogy bezáratja az edelényi L'Huillier-Coburg-kastélyt, valamint a péceli Ráday-kastélyt, továbbá a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyékben csoportos létszámleépítést hajt végre. A társaság országosan 50 műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár üzemeltetését végzi. Most 168 alkalmazottól válnának meg.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel egyeztetett szerdán Molnár Oszkár edelényi polgármester, majd mindketten határozottan kijelentették: a város és a térség számára teljességgel elfogadhatatlan a tervezett intézkedés. Demeter Zoltán megígérte, megteszi a szükséges lépéseket azért, hogy a kastély továbbra is nyitva maradjon és látogatható legyen.

Az edelényi kastély felújítására 900 millió forintos uniós támogatást költöttek, 2015-ben készült el, új állandó kiállítások is nyíltak, valamint Kastélysziget teljes rehabilitációja is megtörtént, visszakapta a kastély mögötti sportpálya eredeti funkcióját: újra park lett belőle. A NÖF a Telex kérdésére azt írta, hogy az edelényi kastély összesen 28.630 látogatót fogadott 2022-ben.

Edelénykastélytörténelemörökségvédelem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés