Hirdetés

Hirdetés

A születésnapos Robert Downey Jr. magyar felmenőiről írnak

2022.04.04. 15:01

A születésnapos Robert Downey Jr. magyar felmenőiről írnak
Robert Downey Jr. (Fotó: Magyar Hollywood Tanács)

Ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak.

Hirdetés

A Magyar Hollywood Tanács Robert John Downey Jr. háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színészt ünnepli 57. születésnapja alkalmából. Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárjának ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak: a filmsztár szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra.

Stern Jakab 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén, felesége Tatán 1828-ban született. Jakab halála után Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. Az 1879-en ismét megözvegyült asszony a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és New York-ban hunyt el 1909-ben. Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Most a leszármazási vonalon már el is érkeztünk a filmsztárhoz: Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, Robert Downey Jr. édesapjnak.
    

filmmozihollywood

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés