Hirdetés

Életre keltették a Trianonban elrabolt Magyarországot + VIDEÓ!

MTI

2022.05.05. 11:17

Életre keltették a Trianonban elrabolt Magyarországot + VIDEÓ!
(Fotó: regimagyarorszag.hu)

Megmozgatták a képeslapokat.

Hirdetés

Hirdetés

Száz egyperces kisfilmben keltették életre a Trianon előtti magyar világot az Elrabolt Hungária című album készítői: a videókon több, ma már nem létező épület is megelevenedik. A Magyar Patrióták Közössége egyesület weboldalára felkerült száz egyperces kisfilm a trianoni emlékév alkalmából 2020-ban megjelent sikerkönyv, az Elrabolt Hungária című kötet alapján vezeti végig az érdeklődőket az elszakított területeken. A kötetben szereplő száz monarchia kori képeslap egy különleges videótechnika segítségével kelt életre, így ma már akár nem látható épületeket, műemlékeket is meg lehet tekinteni mozgóképen.

A tájékoztatás szerint a kisfilmek segítségével láthatóvá válnak a régi Magyarország hétköznapjai. Az ötlet alapjául az szolgált, hogy az 1920 előtti korszakból csak nagyon kevés mozgókép maradt fenn, így a hajdani világot leginkább a korabeli képeslapok segítségével lehet élővé tenni. Ennek kiemelkedő forrása volt az Elrabolt Hungária című album képanyaga, amely száz, 1920-ban elcsatolt város és község, természeti látnivaló vagy történelmi emlékhely ismertetésével ad ismeretet a történelmi eseményről - emlékeztet a közlemény.

Az archív képeslapokat egy jól bevált filmtrükk, a greenbox technika segítségével mozgatták meg, így a stúdióban felvett jelenetekkel együtt olyan, mintha száz-százhúsz évvel ezelőtti videók lennének láthatók. Az egyperces kisfilmeken érdekességeket is meg lehet tudni az adott településről és a képeslapokon látható épületekről is. A száz felvételen többek között tátrai túrázók, az élesdi vendéglőnél mulató urak, valamint egy, az aradi Szabadság-szobor előtt sétáló polgári család is látható.     

A kezdeményezés a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítségével valósult meg. Bővebb információk a témában a www.regimagyarorszag.hu weboldalon találhatók.
MagyarországtörténelemTrianon

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés