Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hetvenéves az Elrabolva-filmek sztárja, Liam Neeson

| 2022. 06. 07. | 16:10:00
Számos ismert szerep fűződik a nevéhez.
Hetvenéves az Elrabolva-filmek sztárja, Liam Neeson
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma, azaz június 7-én ünnepli hetvenedik születésnapját az 1952-ben született Liam Neeson Oscar-díjra jelölt északír színész. Egyik legismertebb szerepét a Schindler listája című filmben nyújtotta, de szerepelt még olyan sikeres filmekben, mint a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, Narnia krónikái és a Batman: Kezdődik! – írja a Wikipédia.

Liam Neeson kezdetben olyan tévésorozatokban is szerepelt, mint a Miami Vice, de feltűnt Clint Eastwood Piszkos Harry című filmjenek ötödik részében, a Holtbiztos tippben is 1988-ban. A nagy áttörés 1990-ben következett be Neeson számára, amikor is Sam Raimi rendező Darkman című mozijának főszerepét alakította és az alkotás szakmai és közönségsikert aratott.

Ennek ellenére Neeson mégis inkább a színpadot választotta, és a Broadwayn debütált Eugene O’Neill Anna Christie című darabjában. A másik nagy változás pályafutásában Steven Spielberg nevéhez fűződik, akinek felesége közbenjárásával megkapta Oskar Schindler szerepét a Schindler listájában. Spielberg a szerep érdekében ugyan kezdetben sikertelen hízókúrára fogta a Neesont, azonban végül a színész karcsún is nagyszerű alakítást nyújtott, és a filmre Oscar-díjak záporoztak, Neeson pedig egy csapásra sztár lett.

Akciófilmes korszaka 2008-ban indult meg, ekkor mutatták be az Elrabolva című akciófilmjét, mely nagy sikert aratott. További akciófilmjei voltak többek közt az Elrabolva két folytatása (Elrabolva 2., Elrabolva 3.), az Ismeretlen férfi, a Sírok között, a Non-Stop, az Éjszakai hajsza, a The Commuter – Nincs kiszállás, a Dermesztő hajsza, a Becsületes tolvaj, vagy Az oltalmazó.

Liam Neeson 1994. július 3-án vette feleségül Natasha Richardsont, Tony Richardson és Vanessa Redgrave lányát, Joely Richardson testvérét. Két közös gyermekük született: Micheál Richard Antonio 1995. június 22-én, Daniel Jack pedig 1996. augusztus 28-án. Felesége 2009. március 18-án egy síbalesetben vesztette életét. 1999-ben Neeson a Brit Birodalom Tisztje kitüntetést kapta II. Erzsébet királynőtől.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés