Hirdetés

Hirdetés

After Life: a gyász lélektana zseniális feldolgozásban

2022.11.02. 11:37

After Life: a gyász lélektana zseniális feldolgozásban
Ricky Gervais az After Life írója és szereplője is egyben (Fotó. Netflix)

Az angol humor nagymestere megint villant.

Hirdetés

Az After Life (Mögöttem az élet) nyert a legjobb vígjáték kategóriában a National Television Awardson, vagyis a brit Emmy-n még októberben. A sorozatot az a Ricky Gervais jegyzi, aki valamennyi alkotását maga írja, rendezi és játssza, mindezek mellett pedig a klasszikus stand-up comedy műfajának is legzseniálisabb alakja. 

Az After Life egy olyan dramedy, amely a sorozatrajongóknak kötelező darab, de annyira eredeti, hogy széles körben is érdemes neki reklámot csinálni, így halottak napja alkalmából is. A történet helyszíne a vidéki Anglia, a hangulatos kisváros, Tambury, ahol mindenből és mindenkiből a szeretet árad. Kivéve a főhőst, a Tambury Gazette újságíróját, aki nem tudja magát túltenni a felesége, a bűbájos Lisa elvesztésén, ezért a szerkesztőség érzéketlen tahója. Csak a kutyája miatt nem segíti át magát a túlvilágra, de azért nem bánná, ha véletlenül elütné egy autó. Minden nap kiüti magát valamivel, de minél többet iszik vagy szív, annál nagyobb a fájdalom.

Jogos, ha ezek után azt kérdi a nyájas olvasó: miként lehet a depresszióból, a rákból, az elmúlásból vígjátékot csinálni?

A válasz maga Ricky Gervais, aki nagymestere annak, hogyan kell érzékletes gúnyt űzni az életből, a halálból, a betegségből, a szexuális másságból, nemi erőszakból, a holokausztból, a legkomolyabb társadalmi problémákból, a nyomorult élethelyzetekből, vagy bármiből, ami sokaknak tabu, mert mindezt olyan fergeteges humorral teszi, hogy feloldja a gátlást az emberben. Így aztán már jóideje el is várja tőle a közönség, hogy ne az időjárásról poénkodjon, hanem súlyos ügyekről, belső vívódásokról. Televíziós szereplései alkalmával például azzal borzolgatja a vendéglátók idegeit, hogy Adolf Hitler gyerekkori fényképét mutogatja, és azt kérdi tőlük:

„Képes lennél megölni ezt az aranyos kisgyereket, hogy megments 50 millió másik életet?”

Az After Life úgy általánosságban a gyász lélektanáról szól, de aki az abszurd jeleneteket kibírja hangos röhögés nélkül, annak fából van a teste. A sorozatnak csak egy baja van: rövidek az epizódok, és alig hat van belülük egy évadban. Ezekben a vészterhes időkben talán senkinek nem fordul meg a fejében, hogy gyászoló özvegyeket nézzen a tévében, de ez egy olyan dramedy, hogy minden kockája minimum mosolyra fakaszt. Nem véletlen, hogy minden nézettségi rekordot megdöntött a Netflixen, és még gazdagabbá tette Ricky-t, de nincs tovább, az After Life a harmadik évad után befejezte egyszerre humoros és könnyfakasztó küldetését.

Cs. Bereczki Attila

 

sorozatgyászNetflix

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés