Hirdetés

Hirdetés

Harry herceg kitálal - viszik, mint a cukrot

2023.01.14. 15:06

Harry herceg kitálal - viszik, mint a cukrot
Harry és Meghan (Fotó: Netflix)

Meglehetősen kényes részleteket tartalmaz a könyv a királyi család életéből.

Hirdetés

Harry herceg minap megjelent könyvének eredeti kézirata kétszer olyan hosszú volt, mint a 407 oldalas végleges változat, de édesapja, III. Károly király és bátyja, Vilmos trónörökös soha nem bocsájtotta volna meg neki, ha mindent a nyilvánosság elé tár - ezt maga a szerző fedte fel egy szombaton közölt lapinterjúban.

A "Spare" (Tartalék) című 407 oldalas mű - amely magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában, "Tartalék" címmel - kedden került a könyvesboltokba Nagy-Britanniában, Amerikában, Kanadában és több más országban. A brit, az amerikai és a kanadai kiadásból a megjelenés napján 1,4 millió példány fogyott.

A könyv a kiszerkesztett részek nélkül is tartalmaz meglehetősen kényes részleteket a királyi család életéből. Ezek közé tartozik az a rész, amelyben Harry - III. Károly király és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő unokája - felfedi, hogy bátyja, Vilmos trónörökös egy vita hevében tettlegességre ragadtatta magát vele szemben.

A vita Harry amerikai felesége, Meghan hercegnő körül robbant ki, akit a könyvrészlet szerint Vilmos nehéz természetűnek, gorombának, nyers modorúnak nevezett, Harry viszont azzal vádolta bátyját, hogy "a sajtóban Meghanról elterjedt narratívát szajkózza". A szóváltás odáig fajult, hogy a trónörökös elvesztette önuralmát, és káromkodások közepette,

a gallérjánál fogva a padlóra teremtette öccsét, miközben nyakláncát is elszakította.

Hatalmas feltűnést keltett az a rész is, amelyben Harry - aki tíz évet töltött a brit fegyveres erők kötelékében, és kétszer szolgált az afganisztáni tűzvonalban - feltárja, hogy afganisztáni harci bevetésekben 25 embert ölt meg.

Az új memoár címe is arra a keserűségre utal, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a "tartalék" a brit királyi családban. Az elterjedt mondás szerint ugyanis a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare). Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban.

Hozzátette: reformtörekvéseivel nem a monarchia összedöntése a célja, hanem az, hogy a királyi család tagjait megmentse saját maguktól. Harry és Meghan 2020 márciusában felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel együtt Kaliforniába költöztek. Kapcsolatuk a családtagokkal - különösen Vilmossal és feleségével, Katalin hercegnővel - azóta is feszült.

Harry hercegMeghan Markle

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés