Hirdetés

A biztonságos online vásárlásnak is vannak alapszabályai

szabolcsihir.hu

2019.12.19. 14:08

A biztonságos online vásárlásnak is vannak alapszabályai
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Ne legyen áldozat!

Hirdetés

A webáruházak nagyon kényelmessé tehetik az ember életét, viszont ha nem kellően körültekintő a vásárló, komoly problémákat okozhat az online vásárlás. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a vásárlás előtt minden esetben érdemes információkat szerezni a webáruház üzemeltetőjéről.

  • Az online webáruházat üzemeltető szolgáltató köteles többek között cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségét is feltüntetni a honlapon. A böngészőben bárki megnézheti, hogy a weboldal címe https:// jelekkel kezdődik-e. Ha igen, azt jelenti, hogy a webhely rendelkezik tanúsítvánnyal.
  • Legyen óvatos a visszautasíthatatlan ajánlatokkal! Ne vásároljon olyan helyeken, ahol hihetetlenül olcsón árulnak termékeket, szolgáltatásokat. Szintén érdemes vigyázni a sürgős és kihagyhatatlan lehetőségekkel, amelyek kéretlen e-mail formájában, vagy barátok közösségi oldalain keresztül küldött ajánlatként érkeznek!
  • Vásárlás esetén pedig – lehetőség szerint – az utánvétellel történő fizetési módot válasszák, ezzel sok kellemetlenség elkerülhető!
  • Kibertámadás és lopás: mit kell tenni, ha mégis visszaélés áldozata lett?
  • Ha kibertámadás, visszaélés áldozata lett, akkor azonnal jelezni kell a banknak, hiszen ők tudják kivizsgálni a jogtalan kártyahasználatot! A kártyát azonnal le kell tiltani! Amennyiben jogtalan kártyahasználat történt, feljelentést kell tenni a rendőrségen ismeretlen tettes ellen!
  • Ne használja nyilvános gépeken a bankkártyáját! Az itt bevitt információkra nagyon könnyen ráláthat bárki, aki tudja, hogyan keresse. Ezek a hálózatok ugyanis kicsit sem biztonságosak. A pénzügyeit csak saját gépről intézze!
online vásárlás

Hirdetés

Hirdetés