Hirdetés

Te mennyire ismered az Excel-táblázatos függvényeket?

szabolcsihir.hu

2019.12.13. 15:26

Te mennyire ismered az Excel-táblázatos függvényeket?

Az Excel legnagyobb ereje a függvényekben rejlik.

Hirdetés

Hirdetés

Az Excel több mint táblázatkezelő szoftver, és a legnagyobb erőssége a függvényei, amelyekkel egész nagyvállalatok pénzügyeit, vagy átfogó kutatások statisztikáit is menedzselni lehet.

Ahogy a korábbi, az Excel alapjairól szóló cikkünkben is írtuk, az Excel igazi erejét a függvénytára adja: az egyszerű költségszámítástól kezdve a cashflown át egészen nagyvállalatok összetett pénzügyi számításáig szinte minden megvalósítható benne.

A képletek módosítása automatikusan módosítja a végeredményt

Az első példánk meglehetősen egyszerű volt. Az új munkafüzet egyik cellájába beírtuk, hogy

=2+5

és ezt követően az enter megnyomásával az Excel kiírta, hogy 7, a cellára kattintva pedig látni lehetett a képletet, aminek az eredménye 7.

Lépjünk tovább! Ha a képletet módosítjuk, például az összeadás helyett kivonás lesz a művelet, akkor az enter lenyomását követően már azt látjuk, hogy a cella értéke -5.

Két vagy több cella értékével is végezhető közös művelet

Az egyik leggyakoribb függvényművelet, amit Excelben végzünk, több cella értékének bevonásával történik. Például hogy egy hónapban mekkora az összes kiadás, vagy, hogy a bevételek és kiadások végül milyen egyenleget adnak ki.

Próbáld ki, hogy a munkafüzetbe beírod az alábbi táblázatot, az értékek kimásolásával:

 

A

B

1

12

3

2

9

11

 

Ha nem szeretnéd egyenként beírni, akkor egyszerűen át is másolhatod a (Ctrl + C) és beillesztheted a (Ctrl + V) által, egyenként vagy az A1-B2 cellák kijelölésével és egyidejű átmásolásával. Igen, fordítva is működik, azaz egy munkafüzet táblázatát ilyen könnyen beillesztheted egy Word dokumentumba is.

A munkafüzetben az 1C cellába írd be, hogy =A1+B1, a 2C cellába, hogy =A2+B2, a 3C cellába pedig azt, hogy =1C+2C. Most bármelyik számot módosítod az A1-B2 cellákban, a C3 cellában is megváltozik a végeredmény.

Amint látod, lényegében egy mini-cashflow munkafüzetet gyártottunk ezzel a módszerrel. Sose becsüld alá, hogy mennyire megkönnyítheted a munkádat a megfelelő excel függvények használatával!

Függvények mindig kéznél

Az Excel legnagyobb ereje a függvényekben rejlik, amelyek segítségével néhány gombnyomással bonyolult számításokat végezhetsz. Az Excel esetében fontos, hogy milyen nyelven fut – az egyes függvényneveket ugyanis lefordították, és nem fog működni az angol parancsok többsége a magyar változatban!

A menüszalag alatti sávban külön dedikált gombot kaptak a függvények. Kattints a munkafüzetben egy üres cellára, majd ezt követően a menüszalag alatti sávban az ¦x gombra, amivel máris előhoztad a „leggyakrabban használt” függvények rövid listáját.

Itt egy legördülő menüben kiválaszthatod, hogy az összeset szeretnéd-e látni, vagy valamelyik kategória függvényeit, pl. a pénzügyi vagy matematikai képleteket.

Például ha két vagy több cella értékének átlagát szeretnéd látni, akkor válaszd az ÁTLAG függvényt. Kattints egy üres cellába, és írd be a következő képletet:

=ÁTLAG(A1:B2)

Ezután nyomd meg az Enter billentyűt. Az eredeti négy érték esetén azt fogja kiírni, hogy 8,75.

Persze a kézi beírás helyett, ha a függvénylistában az ÁTLAG-ra kattintottunk, utána néhány kattintással is kijelölhetjük a cellatartományt, amit vizsgálni szeretnénk, vagy akár több különálló cellát is megadhatunk.

Mindez a jéghegy csúcsa. Ha többet akarsz megtudni az Excel függvényeiről, ezen az oldalon számos segítséget megtalálsz!

PR

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés