Hirdetés

Hogyan válasszunk új mobiltelefont? 2. rész

themobiltrend.com

2020.12.09. 12:20

Hogyan válasszunk új mobiltelefont? 2. rész

Magunknak kell megfogalmazni az igényeinket.

Hirdetés

Hirdetés

Az elmúlt héten megjelent cikk folytatásaként, kicsit jobban elmélyedünk a mobiltelefonok felépítésében (hardverezettség) és konyhanyelven tisztázunk néhány alapfogalmat. Ennek a két irománynak az áttanulmányozásával egy sokkal átláthatóbb képet kaphatnak a laikusok is a témával kapcsolatosan. Ezáltal tudatosan bocsátkozhatnak bele egy készülékvásárlásba, valamint jobban képesek lesznek megfogalmazni a saját igényeiket és elvárásaikat egy telefonnal szemben. Most pedig nézzük, hogy mik is ezek az alapfogalmak, melyekkel nem árt tisztában lenni.

Első körben érdemes tisztáznunk a RAM és ROM közötti különbséget, mivel sokan keverik ezt a két fogalmat és nem igazán tudják, hogy melyik kifejezés mit is jelent pontosan. A ROM, ami a Read-Only Memory angol kifejezés lerövidítve, mely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Azonban ez nem lenne túl szerencsés a mobilunk esetében, ha csupán olvasható lenne és nem tudnánk adatokat írni rá (másolni). Így a többfajta ROM közül az úgynevezett EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory), típusú található meg a készülékekben, mely elektromosan törölhető és írható. Tehát leegyszerűsítve ez jelenti azt, hogy mekkora tárhelyünk van az adott eszközön (szabadon: hány gigás a belső tárhely). Míg a RAM (Random Access Memory), szó szerinti fordításban véletlenszerű hozzáférési memóriát jelent, mindazonáltal ez az elnevezés téves, mert a memória elérése nem véletlenszerűen, hanem pontos címzések alapján történik. Az angol random szó ebben az esetben azt hivatott kifejezni, hogy egy adott memóriarész elérésének gyorsasága független annak elhelyezkedésétől. Legfőbb funkciója pedig az ideiglenes adatok, mint például a programok utasításai, vagy a CPU (Processzor – lásd lejjebb -) által elvégzett feladatok eredményeinek ideiglenes tárolása. A mobilok esetében a leglátványosabban akkor kerül ez előtérbe, amikor a megnyitott alkalmazások között váltunk és egy másik alkalmazást újra megnyitva, nem szükséges az eszköznek elölről mindent betöltenie, hanem onnan folytathatjuk az előző munkamenetet, ahol abbahagytuk.

Következzék a központi feldolgozó egység CPU (Central Processing Unit, másnéven processzor) fogalmának tisztázása.  Feladata, hogy a számítógép memóriájából, vagy egy perifériából különböző adatokat olvasson ki, majd azokat feldolgozva rögzítse az eredményt a memóriába, vagy más eszközre. A processzorok hihetetlen gyorsasággal végzik a munkájukat. Manapság egy processzor másodpercenként több (száz-) millió alapműveletet is elvégezhet, melynek sebességét többnyire az órajel értékkel, más esetekben a BogoMips mérőszámmal szokás kifejezni. Elmondható az, hogy a CPU minősége és teljesítménye nagyban meghatározó tényező, egy mobiltelefon gyorsaságát tekintve.

Sokak számára lehet ismeretlen fogalom, de nem maradhat ki a felsorolásból a GPU (Graphics Processing Unit), másnéven grafikus vezérlő központi egység sem. A GPU felelős az összetett grafikus műveletek elvégzéséért (legegyszerűbb példa: a játékok mennyire futnak szép grafikával gördülékenyen), valamint a grafikák létrehozásával és megjelenítésével kapcsolatos feladatokat átveszi a processzortól, itt említhetjük akár a video- és hangfeldolgozást, a tudományos számításokat, a fizikai modellezést vagy a képszerkesztést is. Így a CPU kapacitása más műveletek elvégzésére használható, tehát elmondható az, hogy a GPU tehermentesíti a processzort.

Talán a leglátványosabb tulajdonsága egy készüléknek mind közül a kijelzője, amely megjeleníti az összes általunk kívánt tartalmat, legyen szó akár munkáról, avagy szórakozásról.

A mai telefonok általában IPS, vagy AMOLED (beszélhetünk még továbbá Super AMOLED, OLED, illetve P-OLED kijelzőről) megjelenítési technológia segítségével varázsolják az adathalmazokat képekké számunkra. AZ IPS megjelenítő egy folyadékkristályos kijelző, amely viszonylag egyszerű működési elv alapján generálja a képet, mivel egyetlen fényforrás rengeteg pixel-szűrőt világít meg. A LED technológia esetében pedig több millió, teljesen különálló organikus-LED okozza a kijelzőn látható kép változását. Mindkét technológiának megvan a maga előnye és hátránya egyaránt, de sok múlik még a kijelző felbontásán, pixelsűrűségén (ppi), illetve fényerejének (nit) értékén. Leggyakoribb felbontási értékek: HD 1280 x 720 képpont, HD+ 1440 x 720 képpont, FHD 1920 x 1080 képpont, FHD+ 2160 x 1080 képpont, 2K 2560 x 1440 képpont, 4K 3840×2160 képpont.

Végül, de nem utolsó sorban a fentebb említett egységek energiaellátás nélkül nem működhetnének, melyet nem más biztosít, mint az akkumulátor. Jelenleg a mobilok többségében Li-ion-akkumulátor található meg, mely sokkal könnyebb és tartósabb, mint egy régebbi Ni-MH (nikkelalapú) technológiával készült elődje. A telepek kapacitását általában Ah-ban (amperóra) mérik és legegyszerűbben úgy tudjuk megfogalmazni, hogy az adott akkumulátornak 1 Ah a kapacitása, ha 1 órán keresztül 1 A erősségű áramot képes szolgáltatni. Azonban leggyakrabban mégis a mAh (miliamperóra) mértékegységgel találkozhatunk, mely 1000-es nagyságrenddel kisebb értéket képvisel (1 Ah= 1000 mAh). Ezen információk alapján elmondható az a tény, hogy minél nagyobb mAh értékkel rendelkezik az akkumulátor, úgy annál tovább bírja szuflával. Viszont nem csak a méret a lényeg, hiszen fontos tényező lehet a gyors töltés funkció, a vezeték nélküli töltés, vagy akár a visszatöltés funkció megléte is. Tehát érdemes emlékeznünk az első cikkben leírtakra, miszerint magunknak kell megfogalmazni az igényeinket.

A fentebbi felsorolásban szereplő egységek (sok egyéb más mellett) másnéven hardverekből épül fel egy eszköz alapja. Ebben a cikkben csupán a felszínt karcolgattuk és temérdek egyéb dologról lehetne még értekezni, jóval mélyebb kontextusban, viszont ez az iromány a laikusok számára kíván segítséget nyújtani, hogy érthetőbb és átláthatóbb legyen számukra egy mobil működése. Készülékválasztás esetén egyszerűen kijelenthetnénk azt, hogy a fizikai paramétereket tekintve a legmagasabb értékekkel rendelkező mobiltelefont válasszuk, de ez a valóságban sokkal összetettebb kérdés, mivel figyelembe kell vennünk az adott szoftver és a hardverek közötti összhangot. Úgy gondolom, hogy amennyiben valaki ezekkel a fogalmakkal tisztában van, nem mellesleg pedig olvasta a cikk első részét, úgy véleményem szerint megfelelő döntést tud hozni mielőtt vásárolna egy új telekommunikációs eszközt.

Svidró Márk
The Mobil Trend blog

További cikkek a témában ITT 
mobiltelefon

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés