Hirdetés

Mobilteszt: Samsung Galaxy S21+

themobiltrend.com

2021.02.26. 13:19

Mobilteszt: Samsung Galaxy S21+

Mostohagyerek lesz, vagy sikerül érvényesülni a két testvér árnyékában?

Hirdetés

Hirdetés

Január közepén jelentek meg a Samsung Galaxy S széria legújabb modelljei, melyek a Samsung Galaxy S21, a Samsung Galaxy S21+ és a Samsung Galaxy S21 Ultra néven kerültek forgalomba. Szokás szerint nagy elvárásokat támasztva várja a nagyérdemű a gyártók megjelent zászlóshajóit és ez alól természetesen a Samsung sem kivétel. Nekem most a középső testvérhez volt szerencsém és nagy várakozással vetettem bele magam az S21+ mustrájába. Vajon mostohagyerek lesz az S21+, vagy sikerül érvényesülnie a két testvér árnyékában?

Az S21+ csomagolása kifejezetten tetszetős dizájnnal rendelkezik és az ember már alig várja, hogy ki tudja bontani és végre a kezében tudhassa a készüléket, de baljós előjel lehet sokak számára a tároló vékony kialakítása. Ebből már sejthető az, hogy ennél az eszköznél kimaradt a sokak számára fontos gyári töltőfej, illetve (ami nekem kifejezetten csalódás volt) a jól megszokott minőségi AKG fülhallgató sem része már a bundle-nek. Tehát az S21+ dobozában a két kis tájékoztató füzeten kívül találunk még egy Type-C kábelt és egy SIM tűt. Méretét és formavilágát tekintve, egy szép és impozáns mobilkészülék tárul elénk, melynek kinézetét tovább markánsítja a különleges fantomfekete színe.

A kijelző egy 6,7″-os Dynamic AMOLED megjelenítő, amely 1080 x 2400-as felbontással, 394-es pixelsűrűséggel és 120 Hz-es képfrissítési értékkel rendelkezik. A megjelenítőt a külső környezeti behatásoktól pedig a legkorszerűbb Corning Gorilla Glass Victus technológia védi. Az unibody kialakítású készülékházban megtalálható egy Exynos 2100 (5 nm, 5G képes) processzor és egy Mali-G78 MP14 típusú grafikus gyorsító, legalábbis a globál piacon. Az amerikai és kínai boltok polcain a Snapdragon 888 (5 nm) típusú processzorral és a Adreno 660 GPU-val szerelt változat érhető el. Továbbá kapunk még 8 GB RAM-ot valamint 128/256 GB ROM-ot. Sajnos a belső tárhelyet nincs lehetőségünk SD kártyával bővíteni, de véleményem szerint ez elegendő a felhasználók legtöbbjének. Míg a 4.800 mAh-es kapacitású akkumulátor 25W-os vezetékes és 15W-os vezeték nélküli gyors töltésre képes, de érdemes még megemlíteni a 4.5W-os visszatöltési funkciót és az IP68-as szabvány meglétét is.

Megvizsgálva a kameraszigetet láthatóvá válik az, hogy eltűnt a ToF szenzor, így három egység található meg a kameraszigeten: egy 12 MP-es széles látószögű, egy 64 MP-es telefotó és egy 12 MP-es széles látószögű objektív. Az előlapon pedig egy 10 MP-es hole-punch selfie kamera kapott helyet. A szoftver megbízhatóan és rendben teszi a dolgát. A fehéregyensúly korrektnek mondható és a dinamika is megfelelő, de a széleken megfigyelhető enyhe torzítás, valamint ránagyítás esetén a vonalélesség sem teljesen megfelelő. Igazából kijelenthető az, hogy általánosan jónak mondható képeket tudunk készíteni, de kiemelkedő fotókról nem beszélhetünk, ami különösen fájó pont egy zászlóshajó esetében.

Abban viszont nincs semmi meglepő, hogy videókészítés terén remekel a készülék (mint általában a Samsung mobilok), hiszen 1080p/60fps beállítástól, 4K/60fps-en keresztül egészen 8K minőségben is tudunk mozgóképet rögzíteni. A Full HD-ban, illetve a 4K-30/60 fps felbontásban készült videók köszönhetően a hardveres stabilizálásnak, igazán szépnek mondhatók. Azonban a 8K-s felvételeket továbbra sem szabad komolyan venni, maximum jópofa kísérletezés szintjén kezelhetjük ezt a lehetőséget.

Mi más maradhatna a teszt végére, mint a személyes véleményem. Rendkívül örültem annak, hogy kipróbálhattam a Samsung Galaxy S21+ modellt, de a teszt végére mégis keserű lett a szám íze. Amikor egy kiváló gyártónak valamelyik felső kategóriás eszközét van lehetőségem kipróbálni, úgy használat közben mindig megvan a “hű” érzés. Azonban lehet, hogy most túl nagy elvárásokat támasztottam a készülékkel szemben és emiatt ez a várt emóció szinte teljesen elmaradt. A legnagyobb probléma mégis az árazásában keresendő. Az S21-hez képest, amit nagyjából 300-320 000 forintért tudunk megvásárolni, úgy az S21+ ára 400 000 forint felett van jelenleg, de ez a nagy árkülönbség nem indokolt. Megvizsgálva a két mobiltelefon tulajdonságait, három eltérést tapasztalhatunk. Az S21+ esetében a kijelző mérete terebélyesebb 0,5″-al (de pont emiatt az S21 nagyobb pixelsűrűséggel bír) és 800 mAh-el nagyobb az akkumulátorának kapacitása. Ami viszont a méretesebb megjelenítő miatt indokolt is, tehát szignifikánsan nem nő az üzemidő. Tehát az igazi különbség a műanyag (S21)/ üveg (S21+) hátlapban rejlik. Természetesen mindenki el tudja azt dönteni, hogy számára megér-e ekkora árkülönbséget az, hogy az amúgy is javarészt tokban tartott készülékének a hátlapja műanyagból avagy üvegből készült-e.

Svidró Márk
TheMobilTrend blog
További tartalmak a témában: www.themobiltrend.com

mobiltelefonSvidró Márk

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés