Hirdetés

Gyorsteszt: Samsung Galaxy A32 5G

themobiltrend.com

2021.03.17. 13:44

Gyorsteszt: Samsung Galaxy A32 5G

Az érdekes dizájnnal rendelkező és először szerethetőnek tűnő mobilt sikerült totálisan elrontani.

Hirdetés

Hirdetés

A Samsung nemrégiben az A32 modelljéből kétféle variánst is megjelentetett: egy 5G-s illetve egy 4G-s modemmel szerelt változatot. Egyéb lényegi különbség is megfigyelhető a két készülék között, de áruk nagyjából azonos és a középkategóriában lennének hivatottak erősíteni a Samsung piaci helyzetét. Nálunk most az 5G-s modell járt vendégségben. Lássuk, hogyan teljesített a mobil:

Részemről rögtön jár egy piros pont, mivel csomagoltak az eszköz és a Type-C kábel mellé egy töltőfejet is, de más jóra ne  nagyon számítsunk. Igazán látványos első pillantásra a hátlapi kamerasziget kialakítása, ami merőben eltér a mostani trendektől. Maga a ház eléggé csúszós és mágnesként gyűjti az ujjlenyomatokat, melyen az anyaghasználat se segít. Ugyan már nem fért bele ebbe az árba az üveg hátlap, de legalább nem recseg-ropog a készülék erőteljesebb külső behatások esetén sem. Illetve amit még érdemes megemlíteni, hogy az ujjlenyomat olvasó a főgombba került beépítésre, amely segítségével kényelmesen tudjuk akár egykézzel is feloldani a telefont. A kijelző egy 6.5″-os TFT panel, ami 720 x 1600 pixeles felbontást és 270-es pixelsűrűségi értéket tudhat magáénak. Nem értem azt, hogy egy ilyen kijelzővel rendelkező mobilt hogyan engedhettek ki a gyártósorra. Nagyjából úgy tudom elképzelni, hogy egy jól sikerült kocsmázás közben Jóska a következőt kérdezte Pistától:

Jóska: – Te, Pista! Hogyan rontsunk el egy viszonylag ígéretesnek tűnő telefont?
Pista: – Egy szót se többet, Jóska!

A kis intermezzo után folytassuk azzal, ami a botrányosan rossz megjelenítő alatt kapott helyet. Megtalálható itt egy MediaTek MT6853 Dimensity 720 típusú 5G képes processzor, egy Mali-G57 MC3 GPU, 4GB RAM és 128 GB ROM. Személy szerint a MediaTek processzorokat nem tartom szerencsés választásnak, de bárcsak ez lenne a legnagyobb gondunk. Nem mellesleg a 4 GB RAM is kicsit karcsúnyak tűnik. Legalább attól nem kell félnünk, hogy hamar lemerül az A32 5G, mert egy 5.000 mAh-es akkumulátor is elfért a készülékházba, amely 15W-os gyors töltésre képes.

Visszatérve a hátlaphoz és a szenzorok elhelyezkedéséhez, úgy az alábbi egységeket kapjuk: egy 48 MP-es főkamera, egy 8MP-es ultraszéles, egy 5 MP-es makró és egy 2 MP-es mélységérzékelő lencse. A tesztképeket szemügyre véve jól látható, hogy a dinamika és a színek rendben vannak, de a zajszűrést kicsit túltolja az A32, így ennek a részletesség látja némileg kárát. Összességében az elkészült képek minőségével nincs nagyobb gond szerintem, de fotózáskor napszemüvegben egyszerűen nem láttam a kijelzőn, hogy mit fotózok, és le kellett vennem, de hunyorogva se volt sokkal jobb a helyzet.

Videókészítés terén sincs okunk különösebb panaszra, a színek és a dinamika itt is rendben van és 4k/30fps beállítással egész jó felvételeket tudunk készíteni. Sajnálatos, hogy semmilyen stabilizálás nem segít a felhasználónak a kézremegések ellen, pedig a hardver erre biztosan képes lenne. Az előlapi kamerával pedig 1080p/30fps-sel készíthetünk videókat.

Felfoghatatlan számomra, hogy mi volt a cégnek a Samsung Galaxy A32 5G modellel a célja, amikor közel hasonló összegért (110 000 Ft) a 4G képes A32 változat 90Hz-es AMOLED panelt kapott és a főkamerája is 64 MP-es lett. Míg az 5G képes A32-t 120 000 forintért vásárolhatjuk meg, ami rosszabb kijelzővel és kamerával rendelkezik.

Jelenleg az 5G-s lefedettség nem tart ott, hogy megérje bárkinek ezt választania a 4G-s modemmel rendelkező változattal szemben. Elmondhatom azt, hogy az érdekes dizájnnal rendelkező és először szerethetőnek tűnő mobilt sikerült totálisan elrontania a Samsungnak. Véleményem szerint ez iskolapéldája annak, hogy vannak olyan eszközök, melyek kizárólag arra voltak hivatottak, hogy a raktárak mélyén lévő régebbi alkatrészeket újrahasznosítsák. Sajnos ezt a példát most komolyan gondolta a Samsung is (viccnek mondjuk durva lenne). Jómagam nem ajánlom senkinek a Samsung Galaxy A32 5G mobilkészülék megvásárlását, azonban a 4G-s modell érdekes választás lehet. Remélem, lesz lehetőségem kipróbálni a közeljövőben azt a készüléket is.

A TheMobilTrend blog értékelése: 5/2

Svidró Márk
TheMobilTrend blog
További tartalmak a témában: 

mobiltelefon

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés