Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bill Gates: a számítógépes szoftverek atyja

| 2023. 05. 25. | 20:28:00
XXX
Bill Gates: a számítógépes szoftverek atyja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár nagyon sokan hallottak már Bill Gatesről, sokkal többen az általa vezetett cégről és annak operációs rendszereiről. De hogy jutottunk el odáig, hogy ma már szinte mindenhol az ő szoftvereivel találkozunk? Lássuk!

Gyermekélet

Bill Gates nem panaszkodhatott, ha anyagi háttérről volt szó, ugyanis jómódú családban született 1955. október 28-án, az Egyesült Államokban, Seattle-ben. Már iskoláskorában (egy elismert magániskolába járt) érdeklődni kezdett a számítógépek iránt.

A Lakeside iskola (ahova ő is járt) az elsők között kezdett el informatikát tanítani a diákjainak. De ekkor még korántsem éltük azokat az időket, amikor egy új vagy használt számítógép könnyen hozzáférhető lett volna. Akkoriban még gépidőt béreltek a General Electrictől, így tanulhatott meg Bill Gates is programozni.

Számítógépes programozástól a Micro-Softig

Paul Allennel közösen (aki később társalapítója lett a Microsoftnak) először a BASIC programozási nyelvvel ismerkedtek meg.

Már ekkor készítettek például órarendtervezőt az iskolájuknak. De Bill első igazi programja egy amőba játék volt. Már iskola közben is elkezdett dolgozni másoknak, így megbízásra írt bérszámfejtő programot és szoftvertervezéssel is foglalkozott a PDP-10 számítógépeken.

Bill már 18 évesen elkezdett vállalkozni Paullal. Forgalomméréseket végeztek, majd az adatokat mikroszámítógép segítségével dolgozták fel. Sajnos mégsem voltak olyan sikeresek, mert egy állami cég átvette tőlük ezt a feladatot, így ez az első szárnypróbálgatásuk végül kudarccal zárult. De nem adták fel!

Bill egy évet töltött a Harvard Egyetem matematika szakán, majd 1975 júliusában Paullal megalapították a Micro-Softot.

A Micro-Softtól a Microsoftig

A Micro-Softot azért hozták létre, hogy az Altair mikroszámítógépekhez BASIC nyelven szoftvert fejlesszenek. Ezeket a gépeket úgy hirdették, mint az első házilag összeállítható PC-k.

Ez aztán meghozta az ismertséget számukra, ugyanis már ekkor felfigyeltek rájuk többen is, így került például az első Apple gépekre (a Tandy-ra és a Commodore-ra) is az ő szoftverük.

A piacon eközben mások is fejlesztettek operációs rendszert, konkurenciát jelentett a CP/M. De 1981-ben az IBM mégis az akkor már Microsoft néven működő céget kereste fel, hogy szüksége van operációs rendszerre. Ez lett az MS-DOS, mely sokkal sikeresebb lett, mint a CP/M.

Később elkezdtek táblázatkezelő és szövegszerkesztő programot is készíteni, melyben a magyar származású Charles Simonyinak is óriási szerepe volt, akinek a menüs-ablakos felhasználói felületet is köszönhetjük. Sok munkával végül elkészültek a Microsoft ma is húzótermékeivel, az Excellel és a Worddel.

A Windows

1985-öt írtunk, amikor a Windows 1.0 grafikus felület megjelent. Ezt azóta már számos módon továbbfejlesztették, mindig alkalmazkodtak az új elvárásokhoz, hardveres és szoftveres fejlesztésekhez és természetesen a felhasználói igényekhez.

Ma már a Windows 11-nél tartunk, és elmondhatjuk, hogy Bill Gates nélkül nem itt tartana az informatika, ahol tart.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés