Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy egyszerű megoldás: elektromos autó töltése napelemmel

| 2023. 04. 20. | 15:09:00
XXX
Egy egyszerű megoldás: elektromos autó töltése napelemmel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elektromos járművek töltésére szolgáló napelemek, amelyek néhány évvel ezelőtt még csak álomnak számítottak, mára megvalósítható kombinációvá váltak. Nemcsak energiát termelnek, hanem jelentősen hozzájárulhatnak az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is, mivel magát az előállítást is környezetbarátabbá teszik.

Napelemek az elektromos autók töltéséhez, de miért van rájuk szükség?

Annak ellenére, hogy az elektromos járművek töltése a különböző típusú töltési lehetőségek elérhetőségének, valamint a jobb infrastruktúrának köszönhetően egyszerűbbé vált, még mindig hallunk ellenérveket a villanyautókkal kapcsolatban, amelyek leginkább a töltésre összpontosítanak. Az elektromos autó töltő beszerzése ma már nagyon egyszerű, elég megnézni az eautotoltokabel.hu kínálatát, ahol megtudhatjuk, hogy akár otthonunkban is van lehetőség a töltő kiépítésére.

Továbbá szerencsére Magyarországon nőtt a nyilvános töltőállomások száma, és az önkormányzatok, illetve a vállalatok is egyre több töltőpontot létesítenek. Az otthoni töltők is terjedőben vannak, a fali töltők pedig nagyon könnyen kezelhetőek, de a telepítésük szakértelmet és tapasztalatot igényel.

A töltés mellett az e-autókkal kapcsolatos másik nagy ellenérv, hogy nagyon kicsi a hatótávolságuk. Ez azonban már nem lehet probléma, mivel minden évben új modellek jelennek meg, teljesítményük folyamatosan jobb, mint a korábbi szériáké, és az elektromos autók infrastruktúrája az egész EU-ban fejlődik. Már létezik például olyan okostelefonos alkalmazás, amellyel ellenőrizni lehet a közeli töltőállomások elérhetőségét.

Töltés otthoni hálózatról

A fali töltőkkel és töltőállomásokkal mostantól egyszerűen és kényelmesen tölthetjük autónkat otthon. A fő okok, amiért nem gyári töltőket vagy hagyományos konnektorokat kell használni, a biztonság és a hatékonyság. A hagyományos konnektorok teljesen védtelenek a hálózati túlterheléssel szemben, mivel nincsenek felkészítve ilyen nagy terhelések kezelésére.

A hatékonyságot több oldalról is meg lehet közelíteni. Ha a hagyományos konnektorok és a gyári töltők kombinációját választjuk, maga a töltési idő nagyon hosszú lesz, ami kényelmetlen lehet, ha meglehetősen sűrű a napirendünk. 

Fontos odafigyelni a hatékonyságra

A hatékonyság arra vonatkozik, hogy mennyi energiát használnak fel a töltés befejezéséhez a töltők. A töltési hatékonyság alapvetően azt méri, hogy a töltő mennyi energiát képes felvenni és átadni az elektromos autó akkumulátorának. A gyári eszközök és a hagyományos konnektorok használata során sok energia vész el, ami energiaválság idején további költségeket jelent.

Az ideális megoldás egy speciális fali töltő vagy töltőállomás telepítése és egy napelemes rendszer kiépítése. A napelemek segítségével saját magunk állíthatjuk elő és használhatjuk fel az energiát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés