Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajmeresztő! Nyereménnyel kecsegtetnek, majd lehúznak

| 2017. 09. 13. | 15:46:00
Legyünk résen, ne dőljünk be a csalóknak!
Hajmeresztő! Nyereménnyel kecsegtetnek, majd lehúznak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Telefonos csalók szedik gyanútlan áldozataikat Mátészalkán. A város honlapján olvasható felhívás szerint a szélhámosok az emberek jóhiszeműségét kihasználva „hatalmas” nyereményekről tájékoztatnak, ígéreteket tesznek a pénz és nagy értéket képviselő tárgyak átadásáról, kipostázásáról. A hír közlését követően kifinomult módszereikkel,

hivatalos eljárások színlelésével hitetik el, hogy telefonszámaikat kisorsolták, és mindössze a regisztráció szükséges ahhoz, hogy átvehessék az ígért jutalmat.

A regisztráció ugyanakkor már a csalás része! - figyelmeztetnek. Az illetők számokat diktálnak be, melyeket a ATM pénzautomatáknál a bankkártyák segítségével kell elektronikus úton bevinni, illetve a nyereménnyel kecsegtetett áldozatok készülékeibe begépelni és az „OK” billentyűvel, vagy a hívás gombbal azonnal feltöltöttük a kártyát.

A számokat tagolva -  akár egy tombola vagy más mintha egy sorsjegy sorozatszámai lennének - közlik és mire az ügyfél észreveszi, hogy pontosan mire is kérték, már önszántából, önmaga tölti fel más személyek telefonkártyáit.

Mire feleszmél, késő, bűncselekmény áldozatává vált, hiszen

a regisztráció maga a csalás.

"Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy egyetlen egy nyereményjátékon kisorsolt szerencsés nyertesnek sem kell már anyagi ráfordítást eszközölnie a nyereménye átvétele érdekében, főleg nem ATM automata használatát igénybe vennie!" - áll a közleményben.

A Mátészalkai rendőrkapitányság most is több rendbeli hasonló módszerrel elkövetett csalás miatt folytat eljárást. A kapitányság vezetője arra kéri a lakosságot, hogy aki a telefonos csalók áldozatává vált személyesen forduljon a rendőrséghez, mindenki mást pedig arra kér, legyen bizalmatlanabb és ne dőljön be a nyeremények ígéretének!

Ne dőljük be!

Arra is figyelmeztetnek, hogy senki ne szolgáltasson ki személyes adatokat, telefonszámokat, lakcímeket, bankjának nevét, számlaszámát! Figyeljünk az adathalász oldalakra és kellő óvatossággal regisztráljunk az interneten is.

Mindennemű kérés, felhívás, felszólítás esetében is kérdezzünk vissza, jegyezzük fel az időpontokat, hívószámokat és minden olyan egyéb adatot, amivel könnyebben azonosítható az elkövető! 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés