Hirdetés

NAV: 18 személyt foglalkoztatott feketén egy vállalkozás

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2022.09.27. 11:20

NAV: 18 személyt foglalkoztatott feketén egy vállalkozás
Illusztráció (Fotó: Freepik)

Online számlaadatok buktatták le őket.

Hirdetés

Öt helyszínen, összesen 18 be nem jelentett foglalkoztatottat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy ellenőrzéssorozatban. A NAV a trükköző vállalkozást a korábbi vizsgálati tapasztalatok, az Online Számla rendszer adatai és a vállalkozáshoz köthető személyi kör ismertsége miatt követte nyomon már a megalakulástól kezdve – adta hírül az adóhatóság a közleményében.

A cég áfaminimalizáló bevallásokat nyújtott be, de az online számlaadatok alapján feltérképezhető volt valós működése: a NAV adataiból egyértelműen látszott, hogy a számlákat anélkül állították ki, hogy a munkák elvégzéséhez – akár ő, akár beszámlázó alvállalkozói – a szükséges személyi vagy tárgyi feltételekkel rendelkeztek volna.

A vállalkozás egy nagy múltú társaságnak is bocsátott ki jelentős összegű építőipari munkákról online számlát, melyek alapján az építőipari szolgáltatások helye pontosan meghatározható volt. Mivel a szóban forgó számlák előleg- vagy részszámlák voltak, feltételezhető volt, hogy a munkák még folyamatban vannak, ezért a helyszíni ellenőrök haladéktalanul felkeresték a felderített építkezési helyszíneket.

A NAV ellenőrei az akcióban mind az öt ellenőrzött helyszínen – többek között egy épület felújításánál, egy logisztikai csarnok építésénél és egy autószalon-bővítésnél is – találtak be nem jelentett foglalkoztatottat.

NAVvállalkozásfeketefoglalkoztatásfekete munka

Hirdetés

Hirdetés