Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erősödőben a gyerekek internetes szexuális kizsákmányolása

| 2022. 12. 09. | 16:24:00
Tizennégy személyt fogtak el amerikai jelzésre magyar nyomozók.
Erősödőben a gyerekek internetes szexuális kizsákmányolása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pandémia alatt nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma – mondta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának munkatársa a rendőrség december 9-i sajtótájékoztatóján.

Kovács Gábor Attila az amerikai nonprofit szervezet, az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja (NCMEC) adataira hivatkozva azt mondta: 2019-ről 2020-ra, valamint 2020-ról 2021-re 25-30 százalékkal nőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma, és Magyarországon is hasonló arány érzékelhető. A tendenciát a főhadnagy azzal indokolta, hogy a járvány idején mind a sértettek, mind az elkövetők több időt töltöttek az online térben. Azt is érzékelték, hogy nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek. Rámutatott, ezeket a bűncselekményeket érzékeny mivoltuk miatt nem szokták nyilvánosságra hozni, annyit azonban elmondott, hogy a felvételeken a gyermekek nemiségét súlyosan szeméremsértő nyíltsággal ábrázolják. 

Kovács Gábor Attila hangsúlyozta: a gyermekpornográf felvételeknek nemcsak az átadását és mások számára hozzáférhetővé tételét, de a megszerzését és tartását is büntetni rendeli a törvény és alapesetben 5 évig terjedő szabadságvesztés kapható érte.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette: a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények felderítésére cselekvési tervet dolgozott ki a rendőrség. A rendőrség célja ezeknek az eseteknek a felderítése, felszámolása és megelőzése, ennek érdekében egy központilag összehangolt országos feladatsorozatot hajtottak végre. Egyrészt szakirányítást és komplett képzést biztosítottak az ilyen ügyek nyomozóinak, másrészt frissítették a bűnmegelőzési programjaikat.

A cselekvési tervben az NCMEC jelzése alapján 50 ügyet választottak ki, ebből kilenc volt az NNI-nél, 41 helyi nyomozóhatóságoknál. A nyomozásokban érintett munkatársaiknak képzést tartottak, majd a nyáron

58 helyszínen voltak kutatások, lefoglalások; 378 bűnjelet foglaltak le és 14 gyanúsítottat elfogtak. Az NCMEC által küldött jelzések sokszor olyan felvételeket tartalmaznak, amelyek évekkel ezelőtt készültek, tehát nem frissek. Arra a kérdésre, hogy a felvételekkel kereskedtek-e a gyanúsítottak, azt mondta: jellemzően egymás közt cserélgetik azokat az elkövetők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés