Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztett börtönbüntetés a szabolcsi állatkínzónak

| 2023. 01. 12. | 16:02:00
Borzalmas állapotokat találtak a telepen.
Felfüggesztett börtönbüntetés a szabolcsi állatkínzónak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két év próbaidőre felfüggesztett 1 év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság 2023. január 11-én azt a Szabolcs megyei településen élő férfit, aki családi vállalkozásban állattartó telepet működtetett, ahol többszáz juhot, legalább száz kecskét, szamarakat, kutyákat, baromfikat tartottak - közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

Mint írják: családi gondok, betegségek miatt akadályba ütközött az állatok megfelelő ellátása, a jószágok a bekerítetlen telepről elkóboroltak, emiatt 2020 novemberében a mezőőr feljelentést tett.

A decemberi rendőrségi ellenőrzésen észlelték, hogy az istállók nincsenek rendszeresen takarítva, ürülékkel erősen szennyezettek, az élő állatok között elhullott tetemek találhatóak, melyek fertőzésveszélyt jelentenek.

Az állatkínzás bűntette miatt indult eljárásban a bíróság megállapította, hogy az állatok elhullása és az állattartási magatartás között kétséget kizáró módon nem állapítható meg az ok-okozati összefüggés, azonban két szamár és egy birka esetében azon magatartás, hogy a fajtájukra jellemző gondozást nem végezték el, a pata szarujának kezelése miatt egyikük már lába sem tudott állni, maradandó egészségkárosodást okozott, mely cselekményért a vádlott, mint a telep tulajdonosa felelősséggel tartozott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a telephelyen fél év alatt megszüntették az áldatlan állapotokat, s az ügyészi indítvánnyal szemben mellőzte a szabadságvesztés büntetés mellett a pénzbüntetés kiszabását, tekintettel arra, hogy a kormányhivatal tetemes összegű, csaknem 4 millió forintos állatvédelmi bírsággal sújtotta a vádlottat.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, így az nem jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés