Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatali vesztegetés: 17 magyar határőrt vettek őrizetbe

| 2023. 03. 08. | 12:05:00
Szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.
Hivatali vesztegetés: 17 magyar határőrt vettek őrizetbe
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely eljárásban 17 határrendész és egy civil személy őrizetét rendelte el.

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában az ügyészség március 7-én este összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. A közel 300 rendőr és ügyész részvételével zajló bűnügyi akcióhoz – amelyben a rendőrség több szervezeti egysége is hatékonyan közreműködött – az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat is csatlakozott.

A megalapozott gyanú lényege szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Az ártándi és nagykereki határátkelőhelyen szolgálatot ellátó 17 határrendész 2022 áprilisát megelőzően megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt.

A két-két szolgálatirányító parancsnok, valamint átkelőhely-ügyeletes közvetlenül nem fogadott el jogtalan előnyt, ők alárendeltjeiket a bűncselekmények elkövetésében azzal segítették, hogy őket a kívánságuknak megfelelően olyan sávokra osztották be, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére, továbbá elöljárói kötelességüket megszegve a tudomásukkal zajló korrupcióról nem tettek jelentést, azzal szemben nem léptek fel, amiért cserébe a vesztegetési pénzből részesedést kaptak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés