Meg kellene tervezni a hasznos időskort, mondták Nyíregyházán

unideb.hu

2018.12.02. 10:13

Meg kellene tervezni a hasznos időskort, mondták Nyíregyházán
Újra kell gondolni, hogy ki számít idősnek és milyen szerepe van a társadalomban (Illusztráció: Pixabay)

Nem mindegy, hogyan éljük meg azokat az évtizedeket.

Hirdetés

Hirdetés

Az aktív időskorról, az idősek életút- és karriertervezéséről, valamint fogyasztóvédelmi érintettségéről tartottak nemzetközi konferenciát a hét végén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

– Régebben három-négy generáció élt együtt, napjainkban viszont a nemzedékek már szétszakadtak. A generációk közötti szolidaritással ma már nagyon nehéz egy családot fenntartani, pedig fontos lenne ezen változtatni, mert elöregedő társadalomban élünk – mondta az unideb.hu-nak Semsei Imre, az Egészségügyi Kar dékánja a XI. Nyíregyházi Gerontológiai Napok megnyitóján. A Gerontológiai Tanszék professzora szerint az elmúlt években az idősek szerepe jelentősen megváltozott, pedig nekik is nagyon fontos szerepük van egy családban.

– Újra kell gondolni, hogy ki számít idősnek és milyen szerepe van a társadalomban. Az elmúlt időszakban felértékelődött a konferencia jelentősége és azok munkája, akik akár tudományos szempontból, akár a gyakorlatban gerontológiával foglalkoznak

– fogalmazott beszédében Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– A legnagyobb kihívás az idősek társadalmi-, illetve életútváltozásai. A munka világából való kilépés, az aktivitás fenntartása, az életút tervezése, a társadalmi és egyéni hasznosság megtervezése dönti el, hogy valaki elégedetten, sikeresen éli-e meg az idős éveit vagy nem – fogalmazott Patyán László, a Gerontológia Tanszék főiskolai docense.

Az ország egyetlen öregedéskutatással és oktatással foglalkozó tanszéke 2014-ben alakult meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol a gerontológia összes – például társadalmi, szociális és biológia – vonatkozásával foglalkoznak.
Nyíregyháza Debreceni Egyetemidősgerontológia

Szóljon hozzá!

Hirdetés